ГоловнаПолітика

Мін'юст не розкрив подробиці повернення в Україну політв'язня Литвинова (оновлено)

Колишній боєць "Дніпра-1" відбуває покарання у Харківській колонії за вироком російського суду.

Мін'юст не розкрив подробиці повернення в Україну політв'язня Литвинова (оновлено)
Фото: facebook.com / Виктор Паршуткин

Міністерство юстиції не розкрило деталі передачі з Росії в Україну політв'язня Сергія Литвинова, який продовжує відбувати покарання в Харкові після того, як його засудили до 9 років ув'язнення в Росії. Про це повідомляє "Громадське" з посиланням на відповідь Мін'юсту.

У відомстві підтвердили, що "компетентні органи Росії" передали Литвинова Україні, однак інші деталі справи не розкрили.

"Зміст матеріалів судової справи і докладна інформація щодо цієї особи є конфіденційною і містить персональні дані, які захищаються і обробляються Міністерством юстиції України відповідно до Закону України "Про захист персональних даних", і не можуть розповсюджуватися без згоди суб'єкта персональних даних", - сказано в відповіді міністерства.

Оновлення. "Мін'юст був обережний у своїх коментарях для ЗМІ з цього питання. Ми перебуваємо в контакті з адвокатами, підтримуємо і, наскільки це в нашій компетенції та можливості, допомагаємо в їх зусиллях зі звільнення Литвинова", - написав у Facebook заступник міністра юстиції, уповноважений з ЄСПЛ Іван Ліщина.

Відзначається, що РФ збиралася засудити Литвинова на 25 років за вбивство фіктивних осіб в Луганській області батальйоном "Дніпро-1", до складу якого входив Литвинов. Потім йому змінили обвинуваченням на розбій.

У той же час, як пояснила в Facebook координатор "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак, той факт, що Литвинов в Україні, не означає автоматичного його звільнення.

"Тому що є закон і є процедури. Ми сто разів про це говорили як застереження для сімей, які подавали заяви на переведення для відбування покарання (в народі - "на екстрадицію" - що є абсолютно іншою процедурою) і вважали, що це автоматично означає звільнення. Ні, не означає", - написала вона.

За її словами, Литвинова звільнять, але Росія більше не буде передавати Україні політв'язнів за тією ж процедурою.

"Тому що під час переведення український суд підтвердив вирок російського, а держава дала гарантії, що особа має відбувати покарання. Тепер, швидше за все, можливості бути переведеним будуть позбавлені всі громадяни України, які засуджуються російськими судами", - розповіла Томак.

Нагадаємо, за даними "Громадського", Литвинов вже 4 місяці перебуває в колонії в Харкові після передачі з РФ. У Росії його засудили до 8,6 року в'язниці нібито за розбій, хоча на початку судового процесу українця звинувачували у вбивстві людей в Луганській області під час служби в батальйоні "Дніпро-1".

Раніше на цьому тижні український МЗС заявило, що одна з умов Росії для видачі українських військовополонених, включаючи моряків - це відбування ними покарання, призначеного російськими судами, в українських в'язницях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram