ГоловнаПолітика

Зеленський має намір запропонувати кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"

Неперсональне голосування може стати злочином.

Зеленський має намір запропонувати кримінальну відповідальність за "кнопкодавство"
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський має намір внести до Верховної Ради законопроект про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство".

Про це розповів в інтерв'ю РБК-Україна його представник у парламенті Руслан Стефанчук.

"Можу гарантувати, що найближчим часом президент внесе законопроект, яким буде передбачена кримінальна відповідальність за неперсональне голосування", - повідомив він.

Ідея про кримінальну відповідальність за "кнопкодавство" - не нова. У червні 2018 року депутат Леонід Ємець з "Народного фронту" пропонував внести до Кримінального кодексу статтю 190-1 "Неперсональне голосування народного депутата України". У ній передбачається відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років і штрафу в розмірі 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

"Кнопкодавство" заборонене Конституцією України, але відповідальності за це українське законодавство не передбачає. У часи "регіоналів" неперсональне голосування було головним інструментом забезпечення достатньої кількості голосів для прийняття законопроектів. Після Революції гідності число зафіксованих випадків "кнопкодавства" зменшилося, але як таке явище не зникло.

У 2018 році депутат Верховної Ради Антон Яценко 97 разів попався на голосуванні за іншу людину, а в цілому "кнопкодавили" щонайменше 140 депутатів.

Наприкінці 2018 року Управління справами Верховної Ради оголосило тендер на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту залу пленарних засідань парламенту із заміною системи електронного голосування. Передбачається, що вона буде забезпечувати візуальний контроль перебування депутатів на робочому місці за допомогою відеоспостереження, а також функцію персонального голосування з використанням ID-картки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram