ГоловнаПолітика

У Москві відновили слідчі дії за участю захоплених Росією українських моряків

Росія відмовилася виконувати вимоги Міжнародного трибуналу стосовно українських моряків.

У Москві відновили слідчі дії за участю захоплених Росією українських моряків
Фото: hromadske.ua

У Москві 3 червня поновилися слідчі дії за участю українських моряків, захоплених у результаті атаки в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов.

"Слідчі проводять ознайомлення військовополонених і їхніх адвокатів з раніше призначеними і виконаними експертизами. Протягом нинішнього дня слідчі дії проводять щодо Михайла Власюка і Юрія Будзила", - написав Полозов у Facebook.

Полозов додав, що до звіту Міжнародного трибуналу ООН з морського права про виконання рішення щодо термінових заходів - звільнення захоплених українських кораблів і 24 членів їхніх екіпажів - російській владі залишилося 22 дні.

Адвокат Юрія Будзила Айдер Азаматов тим часом зазначив, що його підзахисний "тримається впевнено і духом не занепадає, в курсі останніх подій, пов'язаних із рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, і вірить у швидке повернення додому. Нарешті отримав листа від рідних, оскільки раніше ще з дому листів не отримував з невідомих нам причин".

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, узятих у полон у листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимог Міжнародного трибуналу.

Увечері того самого дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив всіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram