ГоловнаПолітика

Українська делегація в ПАРЄ повинна мобілізуватися перед червневою сесією, - Кулеба

У Раді Європи набирає силу рух за повернення голосу та інших прав російській делегації.

Українська делегація в ПАРЄ повинна мобілізуватися перед червневою сесією, - Кулеба
Фото: Макс Требухов

Повноцінна участь української делегації на сесії ПАРЄ в червні буде дуже важливою, незважаючи на можливі дострокові парламентські вибори в країні. Про це сьогодні заявив постпред України при Раді Європи Дмитро Кулеба, пише "Укрінформ".

"Після міністерського засідання Ради Європи в Гельсінкі м'яч зараз перебуває на полі ПАРЄ. Саме там пройдуть фінальні бої за те, чи зможе Російська Федерація повернутися в Асамблею, не виконавши жодних вимог резолюцій ПАРЄ, що прийняті у відповідь на російську агресію проти України. Наші опоненти налаштовані за всяку ціну довести справу до кінця", - підкреслив посол.

"Росіяни також розуміють, що це їх шанс. Тому дострокові вибори - це важливо і нормально, але повноцінна участь депутатів у роботі ПАРЄ в наступні місяці - це також дуже важливо", - наголосив Кулеба.

Політик зазначив, що в Раді Європи активізувалися "цинічні зусилля проштовхнути повернення Росії" в ПАРЄ. "Тому зараз потрібна максимальна мобілізація наших парламентаріїв саме на червневу сесію", - підкреслив постійний представник України при РЄ.

Нагадаємо, на квітневій сесії в 2014 році ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів за анексію Криму. З того часу РФ фактично бойкотує засідання Асамблеї та вимагає відновлення її прав у повному обсязі. У червні 2017 року Росія відмовилася платити членські внески до Ради Європи до відновлення повноважень її делегації в ПАРЄ. З січня 2018 року триває кампанія за повернення делегації РФ до складу ПАРЄ.

У травні 2019 року міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо Рада Європи зніме санкції з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram