ГоловнаПолітика

Суд відхилив позов щодо закону про мову

У суді заявили про необґрунтованість заяви та про відсутність підстав для її задоволення.

Суд відхилив позов щодо закону про мову
Фото: Макс Требухов

Окружний адміністративний суд Києва відмовив у задоволенні заяви про забезпечення позову про заборону підписувати і публікувати закон про мову. Про це повідомляється в суботу, 11 травня, на сайті суду.

"Окружний адміністративний суд міста Києва, розглянувши заяву про забезпечення позову про заборону підписувати і публікувати Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", постановив відмовити в його задоволенні", - йдеться в повідомленні.

Суд вважає, що заявником не була доведена очевидна протиправність дій спікера парламенту "у зв'язку з ненаданням жодного доказу на підтвердження такої обставини".

У суді заявили про необґрунтованість заяви та про відсутність підстав для її задоволення.

"Заява не містила обґрунтування і доказів (наприклад, статут), що подану заяву і позов, який має намір подати заявник, стосуються мети (цілей), з якими створено ГО "Інститут правової політики і соціального захисту імені Ірини Бережної", що зазначено позивачем. Водночас, у заяві про забезпечення позову зазначено, що права громадської організації та її членів порушені діями Голови Верховної Ради", - йдеться в повідомленні суду.

Крім того, зазначається, що під час розгляду заяви судом було встановлено, що народними депутатами, згідно з "Регламентом Верховної Ради України", ініційована процедура скасування відповідного рішення парламенту.

Нагадаємо, 10 травня стало відомо, що в Окружний адмінсуд Києва надійшов позов від ГО "Інститут правової політики і соціального захисту імені Ірини Бережної", в якому просять заборонити голові Верховної Ради Андрію Парубію підписувати ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

25 квітня народні депутати ухвалили закон №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який почали розглядати у другому читанні ще 28 лютого.

Закон закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і вона обов'язкова для органів державної влади та суспільних сфер на всій території держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram