ГоловнаПолітика

Крючков у суді заявив, що вів справи "Енергомережі" на умовах Кононенка (оновлено)

Екс-депутат заявив, що скандальну компанію контролюють депутати Порошенка.

Фото: Макс Левін

Колишній народний депутат Дмитро Крючков назвав імена політиків, з якими співпрацював як голова правління "Енергомережі". Про це повідомляє кореспондент LB.ua з залу суду.

"Наприкінці 2014 року президент Порошенко зібрав РНБО для розгляду питання про скорочення в пікові періоди споживання електроенергії через конфлікт у Криму. Тоді генерація не покривала потреб. За підсумками РНБО секретар Турчинов доручив Мінпаливенерго провести конкурс з добору компаній для імпорту електроенергії. Конкурс було проведено й обрано дві компанії: ДТЕК і "Енергомережа", які порівну розділили обсяги для постачання електроенергії. Ми постачали електроенергію на абсолютно законних підставах", - сказав Крючков.

Фото: Макс Левін

Екс-депутат повідомив, що відразу ж після укладення контрактів на постачання електроенергії до нього приїхали "люди від Порошенка".

"Не буду зараз називати прізвища, які мені запропонували: для реалізації контракту постачання електроенергії я маю поділитися частиною корпоративних прав "Енергомережі", - сказав Крючков.

Дмитро Крючков у суді
Фото: Анна Стешенко
Дмитро Крючков у суді

Він також підтвердив, що контактував з цих питань з заступником голови фракції БПП Ігорем Кононенком.

"У мене відбулася зустріч з Ігорем Кононенком. Темою розмови було таке: для роботи та розширення бізнесу були запропоновані спільні умови щодо низки обленерго і ТЕЦ, які мають державні частки", - сказав Крючков. За його словами, Кононенко регулярно проводив з ним зустрічі і переговори на підставі "телефонних розмов з президентом".

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Фото: Макс Левін

Крючков звернув увагу, що "наступного дня після призначення Вовка головою НКРЕКП мене попросили з Адміністрації президента провести з ним зустріч і ввести в курс справи. Я таку зустріч провів в офісі на вулиці Володимирській... Зустріч була не наодинці, а за участю низки директорів заводів", - сказав Крючков.

Оновлення 12:15. За його словами, "Енергомережу" контролюють сьогодні з офшорів депутати від президентської фракції БПП.

"Насправді мені належать тільки 25% у компанії «Енергомережа»", - стверджує Крючков.

Він сказав, що йому необґрунтовано "приписують як кінцевому бенефіціару, що мені належать 99,9% в компанії "Енергомережа".

Крючков повідомив, що основний пакет акцій і контроль за компанією здійснює сьогодні офшорна компанія, за якою стоїть "депутат Юрій Буглак і, відповідно, Ігор Кононенко і Петро Порошенко".

Буглак до набуття депутатського мандата у 2017 році був головним юридичним радником дочірнього підприємства "Кондитерська корпорація Roshen".

Він також значився директором кіпрської офшорної фірми RI-SYSTEM, співвласниками якої були і Кононенко, і президентський фонд Prime Assets Capital.

Нагадаємо, сьогодні в Солом'янському районному суді Києва проходить засідання у справі екс-депутата, голови правління ХК "Енергомережа" Дмитра Крючкова.

Крючков є фігурантом у справі про привласнення 346 млн гривень "Запоріжжяобленерго", в якому більш ніж 60% акцій належить державі. У липні 2016-го Крючкова оголосили в розшук. Розслідування триває з грудня 2015 року. У скоєнні злочину слідство підозрює двох осіб.

Раніше журналісти "Схем" оприлюднили розслідування, в якому стверджують, що Кононенко причетний до корупційних схем у сфері енергетики. Депутат заявив, що подасть на журналістів до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram