ГоловнаПолітика

У ЦВК відреагували на прохання головного рабина України щодо виборів

Закон не передбачає можливості продовження роботи виборчих дільниць у день виборів.

У ЦВК відреагували на прохання головного рабина України щодо виборів
Фото: Макс Левин

Центральна виборча комісія розгляне звернення головного рабина України і Києва Моше Реувена Асмана про продовження роботи деяких виборчих дільниць в день проведення другого туру виборів Президента 21 квітня через Песах, але законодавство передбачає конкретний час голосування без можливості його зміни.

Про це повідомила глава Центрвиборчкому Тетяна Сліпачук в ефірі "Українського радіо".

Сліпачук запитали, як вплине на голосування громадян те, що на 21 квітня припадає Вербна неділя у православних, Пасха - у католиків і Песах - в іудеїв, а також чи можливе продовження в зв'язку з цим роботи виборчих дільниць.

"Можу сказати одне: на жаль, закон встановлює дуже конкретні норми щодо часу голосування. Це норма закону, а не рішення ЦВК встановити початок голосування з 7 ранку, а не з 8:00 і завершити його не в 20:00, а о десятій вечора", - сказала вона.

При цьому Сліпачук нагадала, що згідно із законом усіх, хто до 20:00 прийшов на дільницю, але не встиг проголосувати, зобов'язані запустити в приміщення і дати можливість проголосувати.

"Інших можливостей закон не встановлює. Те, що на 21-е припадає стільки релігійних свят, - це певним чином питання, я його розумію. Лист надійде до ЦВК, і ми, безумовно, будемо його розглядати і думати, як відповісти. Але я все ж прошу наших громадян звернути увагу, що закон передбачає умови здійснення волевиявлення в день голосування, в тому числі щодо часу голосування", - сказала вона.

Раніше головний рабин України Моше Реувен Асман направив у ЦВК звернення з проханням продовжити до 22:30 роботу 21 квітня хоч би однієї виборчої дільниці в кожному великому місті, щоб громадяни України, які сповідують іудаїзм, могли проголосувати на виборах Президента, оскільки вони припадають на другий день свята Песах (Пасхи), в який за іудейськими законами заборонена будь-яка робота до сходу зірок.

Нагадаємо, другий тур виборів президента України відбудеться в неділю, 21 квітня. У 2019 році іудеї зустрінуть Песах на заході сонця в п'ятницю, 19 квітня, триватиме він до суботи, 27 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram