ГоловнаПолітика

Верховний Суд підтвердив, що заступник голови АП не повинен подавати е-декларацію

Адміністрація Президента не є державним органом.

Верховний Суд підтвердив, що заступник голови АП не повинен подавати е-декларацію
Фото: Макс Требухов

Касаційний адміністративний суд в складі Верховного Суду визнав, що заступник голови Адміністрації президента не є посадовою особою державного органу і, відповідно, не повинен подавати електронну декларацію. Відповідне рішення опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд підтвердив позицію попередніх судових інстанцій, згідно з якою посада заступника Глави Адміністрації Президента України не відносить його до суб'єктів декларування, на яких поширюється дія Закону України "Про запобігання корупції".

Оскільки Адміністрація Президента України є допоміжним, постійно діючим органом, але не приймає рішень, обов'язкових для інших суб'єктів, не здійснює державні владні управлінські функції і не має юрисдикції, поширюється на певну територію, а отже не є державним органом.

А у заступника Глави Адміністрації Президента України відсутнє зобов'язання щодо подачі декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування згідно із зазначеним Законом.

Позов подала громадська організація "Громадський контроль "Ініціатива" в жовтні минулого року, яка вимагала Філатова подати електронні декларації за 2015-2017 рік.

Як відомо, в Адміністрації Президента працює чотири заступники Глави: Костянтин Єлісєєв, Сергій Марченко, Валерій Кондратюк і Олексій Філатов. На сайті НАЗК опубліковані декларації тільки Філатова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram