ГоловнаПолітика

Порошенко анонсував створення ракет підвищеного радіусу дії

"У порядку денному - питання про створення зброї, яка здатна вражати цілі в тилу противника".

Порошенко анонсував створення ракет підвищеного радіусу дії
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко повідомив, що українські конструкторські бюро мають намір створити ракети підвищеного радіусу дії у зв'язку з розвалом радянсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це йдеться на сайті голови держави.

Президент сказав, що Україна була зв'язана деякими обмеженнями ДРСМД, але тепер, коли Росія його розвалила, необхідно робити висновки.

"США юридично вийшли з цього договору. Зробили висновки і ми. Нашим конструкторським бюро, нашій промисловості тепер не зв'язують руки жодні обмеження дальності польоту ракет. Отже, в порядку денному - питання про створення високоточної ракетної зброї підвищеного радіусу дії, яка здатна вражати цілі далеко в тилу противника. Ми ще більше зміцнимо нашу армію, ми збільшимо гарантію безпеки кожного українця", - сказав Порошенко в понеділок на засіданні Ради регіонального розвитку Житомирської області.

Нагадаємо, у Вашингтоні та НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові натомість стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу.

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Коли два місяці минули, у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Улітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram