ГоловнаПолітика

Гладковський заявив про готовність до співпраці з правоохоронцями у справі про розкрадання в оборонному секторі

"Я став жертвою нісенітниці і інформаційних провокацій".

Гладковський заявив про готовність до співпраці з правоохоронцями у справі про розкрадання в оборонному секторі
Олег Гладковский
Фото: Zik

Тимчасово відсторонений від посади перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олег Гладковський назвав журналістське розслідування про розкрадання в оборонному секторі "інформаційною провокацією" і "частиною брудної боротьби за владу". Він готовий давати свідчення відповідним правоохоронним органам для якнайшвидшого встановлення істини, заявив Гладковський в ефірі телеканалу ZIK.

"Я став жертвою нісенітниці й інформаційних провокацій, які багато людей бачили в цій програмі ("Наші гроші" - ред.). (...) Це абсолютно нахабна брехня - люди подають нібито якусь інформацію з анонімного джерела. Але від цього страждає і моя доля, і доля моєї родини. (...) Це не інформація, це частина брудних технологій, частина брудної боротьби за владу", - цитує Олега Гладковського Інтерфакс-Україна.

За його словами, в період виборчої кампанії він хотів би повністю забезпечити проведення розслідування "в прозорій ситуації".

"Сьогодні я звернувся і до антикорупційного прокурора, і в Національне антикорупційне бюро щодо необхідності проведення розслідування", - сказав він, додавши, що в середу в комітеті Верховної Ради щодо запобігання корупції було розглянуто його заяву в ці органи.

Відповідаючи на питання глядача, чи викликали його на допит, він сказав: "Я готовий і навіть зараз, і завтра, коли мене запросять (...) мене викличуть для свідчень, я готовий все це зробити. (...) Я хочу, щоб все це закінчилося якомога швидше і готовий зробити для цього все, що від мене залежить".

На питання, хто буде розслідувати - Генпрокуратура чи НАБУ, сказав, що не знає підслідності.

Крім того, Олег Гладковський повідомив, що його син Ігор, який також фігурує в журналістському розслідуванні, подав позов про захист честі і гідності проти журналістів. Він переконаний, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ цих людей".

Нагадаємо, 25 лютого вийшло розслідування про те, як державні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозилися контрабандою, їх якість не перевірялась, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які перебували під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток "дерибанився" між учасниками схеми.

У розслідуванні йдеться, що син першого заступника секретаря РНБО і оборони Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300%. Керівництво концерну "Укроборонпром" знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Розслідування засноване на листуванні, яке "злило" анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів. Син Гладковського Ігор назвав це розслідування фейком, а "Укроборонпром" - маніпуляцією і диверсією.

Порошенко призупинив повноваження Гладковського на час розслідування на його прохання і просить правоохоронців перевірити оприлюднену в ЗМІ інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram