ГоловнаПолітика

Янукович з 2014 року перебуває в Росії під держохороною за указом Путіна

"Його охороняють, у нього є державна охорона".

Янукович з 2014 року перебуває в Росії під держохороною за указом Путіна
Фото: ЕPA/UPG

Колишній президент України Віктор Янукович з 2014 року перебуває в Росії під державною охороною за указом президента цієї країни Володимира Путіна.

Про це розповів російським журналістам прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, пише "Интерфакс".

"Згідно з указом президента РФ, його охороняють", - заявив Пєсков.

На уточнювальне запитання, чи є указ Путіна про надання Януковичу охорони, Пєсков сказав: "Так, так, він був, коли він [Янукович] в'їхав як голова держави".

Зараз Янукович не є президентом України, і в нього, за словами Пєскова, "немає ніякого особливого або спеціального статусу". Незважаючи на це, держохорона за ним залишається. Прес-секретар Путіна не знає, яка саме структура - ФСО або якась інша - охороняє Януковича. "Цього я вам точно сказати не можу. Цього я не знаю. Але його охороняють, у нього є державна охорона", - зазначив Пєсков.

На прес-конференції 6 лютого Янукович заявив, що його імені немає в базах даних Інтерполу, тому він може вільно виїжджати в будь-яку країну світу. "Я вільно переміщаюся по території Росії. Крім того, я не перебуваю в жодних базах даних Інтерполу. І можу виїжджати в будь-яку країну світу. Ніяких проблем у мене немає", - сказав Янукович, відповідаючи на запитання українського журналіста, чи не тримають його в полоні в Росії.

Нагадаємо, Янукович утік з Києва 21 лютого 2014 року. Він вирушив спочатку до Харкова, потім до Донецька, потім до Ялти і нарешті в Севастополь, де його підібрали російські військові і доставили в Новоросійськ. Відтоді він перебуває на території Росії.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив колишнього президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі. Судді визнали доведеною вину Януковича в зраді і пособництві у веденні агресивної війни, але звинувачення в сепаратизмі відхилили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram