ГоловнаПолітика

Хакери намагалися вимкнути світло на "Олімпійському" під час фіналу ЛЧ

"Атакували підстанцію, щоб у момент відкриття матчу вимкнути світло. І атака була потужна".

Хакери намагалися вимкнути світло на "Олімпійському" під час фіналу ЛЧ
Фото: EPA/UPG

Хакерська група, афільована з російськими спецслужбами, намагалася вимкнути світло на НСК "Олімпійський" під час фіналу Ліги чемпіонів, що проходив 2018 року в Києві.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, кажучи про кіберзагрози для виборів в Україні.

"Гадаю, що ми зможемо захиститися і на президентських, і парламентських виборах, не виключаючи того, що атаки будуть. Ви знали про те, що під час проведення фіналу Ліги чемпіонів у Києві здійснювалася атака на енергосистему, яка живила стадіон? Атакували підстанцію з тим, щоб у момент відкриття матчу вимкнути світло. І атака була потужна", - сказав глава МВС.

У підтрибунних приміщеннях НСК "Олімпійський" за кілька годин до матчу справді кілька разів зникало світло і спостерігалися перебої в роботі Інтернету.

"Україна є полігоном найбільших кібератак в історії людства, починаючи від Black Energy і закінчуючи вірусом NotPetya, наслідки якого катастрофічніші, ніж прийнято вважати в суспільстві", - наголосив Аваков.

Він вважає, що у зв'язку з цим виключати ймовірність атаки на сервери ЦВК не можна.

"Безумовно, такі ризики існують. Але я б розділив питання на двоє - зовнішнє і внутрішнє. Оскільки одні штаби говорять про ймовірність виникнення паралельних серверів - таке вже було. Інші - що атака на ЦВК буде зовнішньою. Тоді з цим питанням працює служба пана Євдощенка - Держспецзв'язок. У СБУ існує оборонно-атакувальний підрозділ. У нашому випадку існує найпотужніша кіберполіція. Яка, серед іншого, передбачає превенції від такого роду атак. Існує координація між усіма органами, і вони уважно відстежують ситуацію", - сказав Аваков.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram