ГоловнаПолітика

НАБУ має відповісти з приводу "Роттердам+", а не використовувати цю справу в політичних іграх, - Холодницький

Керівник САП наголосив на неприпустимості упередженого підходу в оцінках методик ціноутворення на енергоринку.

НАБУ має відповісти з приводу "Роттердам+", а не використовувати цю справу в політичних іграх, - Холодницький
Фото: Макс Левин

Провадження у справах "Роттердам+", "Дюссельдорф+" і ПриватБанку назвав пріоритетними для себе заступник Генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький під час інтерв'ю в програмі HARD (телеканал ZIK). При цьому Холодницький акцентував увагу на неефективній роботі слідчого Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"Це тріо справ, я вам поясню - у мене є питання, чому ці справи, в які, відповідно до ЄРДР, залучено близько півсотні слідчих, детективів у кожній, з приводу ПриватБанку, наприклад, за даними ЄРДР, працює понад сімдесят, здається, детективів. З приводу "Роттердам+", який вже фактично два роки скоро як розслідують, треба ставити законну крапку і треба говорити - злочин є чи ні, є покарання чи немає. Тому питання", - заявив Назар Холодницький.

Керівник САП відзначив неприпустимість упередженого підходу в оцінках методик ціноутворення на енергоринку.

"Я не можу зрозуміти закидів деяких а-ля активістів, чому "Роттердам+" - це злочинна схема, а "Дюссельдорф+" - це рятівна формула. Я цього не розумію. Вловлюєте різницю слів? І саме для цього слідство має дати повністю інформацію, а не гратися в якісь свої політичні ігри, кішки-мишки, розповідати і водити за ніс", - заявив керівник САП Назар Холодницький.

Нагадаємо, Європейська асоціація вугілля та лігніту (Euracoal) підтвердила доцільність використання принципу імпортного паритету в розрахунку ціни енергетичного вугілля і формули "Роттердам+".

"Вибір маркерної ціни є правильним, індекс API 2 є прозорим і відповідним показникам ціни імпортного паритету для вугілля в Україні", - йдеться в прес-релізі Euracoal від 21 вересня 2018 року.

Економічну обґрунтованість і законність формули "Роттердам+" також підтвердив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ).

Формула "Роттердам+"  була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії". Згідно з нею, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). НКРЕКП вважає, що методика розрахунку повинна усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із тимчасово окупованих територій і позбавити проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювальних сезонів.

НАБУ з 24 березня 2017 року проводить досудове провадження щодо обґрунтованості використання методики "Роттердам+". Нормативний термін, який для відповідних проваджень становить півтора року, минув 24 вересня 2018.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram