ГоловнаПолітика

Колишній віце-мер Севастополя отримав п'ять років умовно за роботу на окупантів

Обвинувачений заявив, що "боявся за членів своєї сім'ї".

Колишній віце-мер Севастополя отримав п'ять років умовно за роботу на окупантів
Олег Кизименко
Фото: voicesevas.ru

Голосіївський районний суд Києва 26 грудня засудив до п'яти років позбавлення волі умовно колишнього заступника голови Севастопольської міськадміністрації Олега Кизименка за сепаратизм (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу).

Про це свідчать матеріали судового реєстру.

Кизименка затримали у вересні 2018 року і спочатку закидали більш важку статтю - ст. 111 Кримінального кодексу (держзрада).

Кизименко - земляк колишнього президента України Віктора Януковича. У 2004-2012 роках він працював на посаді начальника головного управління капітального будівництва Донецької облдержадміністрації, потім був призначений Януковичем на посаду начальника Управління капітального будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Наприкінці 2012 року був призначений заступником голови Севастопольської міської державної адміністрації Володимира Яцуби.

Після анексії Криму Росією зберіг посаду та залишався на ній аж до травня 2015 року.

За версією слідства, Кизименко брав участь у створенні окупаційних органів Севастополя, добровільно передавав Росії службову інформацію з конфіденційними й особистими даними, давав інструкції для перевезення паливно-мастильних матеріалів з РФ до Севастополя поза митним контролем. Особисто організовував парад військової техніки Збройних сил РФ 9 травня 2014 року.

У судовому засіданні обвинувачений свою провину визнав у повному обсязі. Кизименко пояснив суду, що на початку 2014 року намагався звільнитися з посади, але губернатор Севастополя залишив Крим, тому він не зміг звільнитися в законному порядку.

"Уся його сім'я в той час проживала в м. Севастополі і їхні спроби покинути півострів були марні, оскільки їх не випускали окупаційні війська. За таких обставин він побоювався за членів своєї сім'ї. Перший заступник губернатора запропонував йому залишитися на своїй посаді, і він погодився, вважаючи, що це буде тимчасово", - сказано у вироку суду.

Обвинувачений визнав той факт, що працював у незаконно створеній Севастопольській міській раді, допомагаючи окупації Криму російською владою. Кизименко також підкреслив, що офіційно не був працевлаштований у держорганах РФ у Севастополі.

Він заявив, що його діяльність на посаді заступника губернатора Севастополя була короткочасною і пов'язана із забезпеченням життєдіяльності міста.

Кизименко зазначив, що не здав паспорт України і не отримував російське громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram