ГоловнаПолітика

Грузинська церква почекає з визнанням ПЦУ до томосу

"Наша церква прийме рішення після цього. Зараз ми утрималися".

Грузинська церква почекає з визнанням ПЦУ до томосу
Фото: metronome.ge

27 грудня відбулося засідання священного синоду Грузинської православної церкви. На ньому обговорювалося створення автокефальної церкви в Україні, пише "Эхо Кавказа".

Як заявив після засідання митрополит Цілканський Зосима (Шіошвілі), синод утримався від ухвалення конкретного рішення стосовно України, допоки не оприлюднено постанову Вселенського патріарха.

За його словами, Грузинська православна церква, імовірно, підтримає автокефалію Православної церкви України, проте остаточне рішення буде відомо пізніше.

"У січні буде оприлюднено постанову Вселенського патріарха, і наша церква прийме рішення після цього. Зараз ми утрималися. ГПЦ підтримає автокефалію української православної церкви", - заявив владика Зосима.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква в Україні, яка об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній, який отримав титул митрополита Київського і всієї України. Раніше такий титул мав Онуфрій. Епіфаній отримає томос про автокефалію в переддень Різдва - 6 січня 2019 року в Константинополі.

УПЦ МП відмовилася визнати створення Православної церкви України. Загалом із 10 архієреїв УПЦ МП, чиєї появи очікували в Софії Київській на об'єднавчому соборі, були лише двоє - митрополити Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко) і Вінницький Симеон (Шостацький).

Новообраний предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що нова церква готова прийняти до свого складу архієреїв і священиків Української православної церкви Московського патріархату, залишивши всі суперечності в минулому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram