ГоловнаПолітика

Сущенко розповів про своє перебування в колонії суворого режиму в Кіровській області

Денісова звернулася до омбудсмена РФ з вимогою поліпшити умови утримання ув'язненого.

Сущенко розповів про своє перебування в колонії суворого режиму в Кіровській області
Роман Сущенко
Фото: Прямой

Незаконно засуджений у Російській Федерації український журналіст Роман Сущенко надіслав перший малюнок з колонії в селі Утробіне Кіровської області і розповів про свої спостереження про нове місце перебування.

Відповідний лист політв'язня опублікував Укрінформ.

"Кілька рядків про буденне. За минулий з моменту етапування час довелося пережити культурний шок, пов'язаний перш за все не з умовами та "принадами" переміщення з примусу (вагон "столипін", антисанітарія, таргани розміром із сірникову коробку, всюдисущі гризуни всіх видів, цвіль, вологість, непроглядна темрява, недоїдання і холод), а зі ставленням до людей, що поміняли за рішенням суду свій соціальний статус ", - пише Сущенко.

За словами журналіста, метою співробітників виправної установи є залякати і принизити гідність людей, які відбувають покарання.

Сущенко зазначив, що до того моменту, поки людина не відчує на собі ув'язнення, неможливо його уявити"... Це страшно, тривожно страшно", - написав він.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до омбудсмена РФ з проханням поліпшити умови утримання українського політв'язня Романа Сущенка.

"Я терміново звернулася з листом до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно вжити заходів щодо забезпечення громадянина України Романа Сущенка належними умовами утримання.

Нагадаємо, власного кореспондента "Укрінформу" у Франції Романа Сущенка, в порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка до місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомило посольству України в Москві, що Сущенка етапували в ФКУ ІК-11 УФСІН Росії в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіне).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram