ГоловнаПолітика

У посольстві США обурені поновленням Насірова на посаді голови ДФС

"Судова й антикорупційна реформа в Україні далекі від досконалості".

У посольстві США обурені поновленням Насірова на посаді голови ДФС
Роман Насиров
Фото: Макс Требухов

Посольство США в Україні розкритикувало результати судової та антикорупційної реформи України в зв'язку з відновленням на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Про це повідомила прес-служба посольства в Фейсбуці.

"Український народ заслуговує уряду, який не зловживає своїми посадами, а також - ефективної і справедливої судової системи, яка може притягнути до відповідальності впливових осіб", - ідеться в повідомленні.

Відзначають, що США, як і раніше, підтримують Україну у співпраці для боротьби з корупцією на всіх рівнях суспільного життя.

"Але якщо вчорашнє рішення стосовно Насірова таке, як повідомляють, то це означає, що судова і антикорупційна реформи в Україні далекі від досконалості", - зауважили в посольстві США.

Нагадаємо, 11 грудня Окружний адмінсуд Києва поновив Насірова на посаді керівника ДФС. Його було звільнено 31 січня в зв'язку з наявністю у нього британського громадянства. В середині лютого Насіров подав позов про незаконність звільнення.

Насірова також судять за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК). За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, впродовж 2015 року він прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Окрім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram