ГоловнаПолітика

Позачергове засідання Ради призначено на 16:00

Депутати зберуться обговорити воєнний стан.

Позачергове засідання Ради призначено на 16:00
Фото: Макс Требухов

Засідання парламенту, на якому обговорюватимуть питання введення воєнного стану, призначено на 16:00 понеділка, 26 листопада. Про це LB.ua повідомив депутат "Народного Фронту" Леонід Ємець.

Це також підтверджується на сайті Ради.

"На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України та звернення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018, на 16:00 я збираю позачергову сесію Верховної Ради України", - йдеться в оприлюдненій там заяві спікера Андрія Парубія.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко підтримав введення воєнного стану без загальної мобілізації і обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Відповідно до Закону "Про правовий режим воєнного стану", в разі прийняття рішення про необхідність введення воєнного стану Президент України видає відповідний указ і негайно звертається до Верховної Ради з пропозицією затвердити його.

Як відомо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів пройти Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. Незважаючи на це, близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, в тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заходженні в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбито, там шестеро поранених. Двоє - у тяжкому стані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram