ГоловнаПолітика

Яценюк у День пам'яті жертв Голодомору: пам'ятаючи про минуле, ми боремося і доб'ємося свого майбутнього

Представники НФ взяли участь у меморіальних заходах у Харкові.

У суботу, 24 листопада, лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк, представники НФ в уряді - міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, міністр юстиції України Павло Петренко, народні депутати фракції НФ і партійці вшанували пам'ять жертв Голодомору біля Меморіалу жертв Голодомору в Харкові.

Саме Харківщина найбільше постраждала від Голодомору 1932-1933 років.  

Фото: nfront.org.ua

Арсеній Яценюк наголосив, що радянський більшовицький режим "безбожно знищував українців": "Прибічники цього радянського режиму сьогодні ведуть дискусію про героїзацію Сталіна та інших злочинців, чиї підписи стоять під указами і рішеннями радянської більшовицької влади в Москві про знищення української нації", - цитує політика прес-служба партії.

Історія ще не поставила крапку в цьому питанні, наголосив він: "Винуватці повинні бути встановлені і засуджені - як за злочини Голодомору, так і за злочини проти України сьогодні".

"Схиляємо голови перед мільйонами українців, які були вбиті більшовицьким режимом. Схиляємо голови перед десятками тисяч українців, які загинули в боротьбі за незалежність, у війні, яку розпочала Росія. Але ми йдемо вперед", - сказав Арсеній Яценюк.

"Випробування, які впали на наші плечі, загартували нас. Саме тому Україна існує. Саме тому наша нація йде вперед. Пам'ятаючи про минуле, ми боремося і доб'ємося свого майбутнього", - наголосив лідер "Народного фронту".  

Фото: nfront.org.ua

Міністр МВС Арсен Аваков зазначив, що Меморіал жертв Голодомору побудований  2008 року на кошти, які зібрали харків'яни: "Жодних бюджетних коштів".

Меморіал стоїть на кордоні міста Харкова, "символізує безвихідну ситуацію, в яку тоді потрапляли люди": "З одного боку - місто. З міста нікого не випускали, стояли загороджувальні загони, добре нагодовані НКВДисти, які розстрілювали людей тут, на кордоні Харкова. З іншого боку - люди з харківських сіл, де висіли чорні дошки, куди не можна було завозити продовольство, які вмирали там, намагалися потрапити до міста, і їх теж не пускали".  

Фото: nfront.org.ua

"У нас за спиною - нинішня Росія, яка не визнає Голодомор. І в українських землях Бєлгородської області і частини Курської, які тепер в Росії, стоять хрести, на яких сором'язливо написано: "жертвам колективізації", - сказав він.

"Ніхто не знає, скільки людей загинуло - мільйони. І це трагедія, яка дає відгук в майбутнє. Оскільки це мільйони ненароджених людей. Ось така комуністична епоха", - сказав Арсен Аваков.

Нагадаємо, сьогодні вшановують 85-ті роковини Голодомору. Згідно з останніми дослідженнями Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи, під час Голодомору - з 1932 по 1934 рік - Україна втратила 3,9 млн населення, 93% з них - були сільськими жителями. День пам'яті жертв голодоморів відзначають щороку в четверту суботу листопада.           

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram