ГоловнаПолітика

Міноборони попросило оновити на "Молотах" захист від подвійного заряджання

"Чому на закордонних мінометах немає такої проблеми? Тому що там все продумано".

Міноборони попросило оновити на "Молотах" захист від подвійного заряджання
Миномет МОЛОТ
Фото: ukroboronprom.com.ua

Міністерство оборони попросило виробника встановити на міномети "Молоти" новий захист від подвійного заряджання.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав міністр Степан Полторак.

"Ми поставили завдання виробникам, щоб вони створили і встановили запобіжник, який би не давав можливості, - навіть якщо людський фактор спрацював, - здійснити подвійне заряджання. Чому на закордонних мінометах немає такої проблеми? Тому що там все продумано. Нам потрібно змінювати технічну складову і конструктивну. Це те, що залежить від виробника", - сказав він.

Також міністр додав, що особовий склад своєю чергою повинен відповідально підходити до стрільб і виконувати усі правила.

"Тому що, на жаль, друга частина проблеми - це виконання заходів безпеки. Особовий склад навчений добре, це заспокоює, з'являється зайва впевненість у своїх діях. У бойових умовах це якось можна зрозуміти, тому що людина перебуває у збудженому стані, але взагалі не зрозуміло, коли таке відбувається у навчальних центрах і полігонах", - сказав Полторак.

Нагадаємо, 6 липня 2018 року під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на 223-му Рівненському полігоні 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот". В результаті троє військовослужбовців загинули, ще дев'ятеро отримали поранення.

Після цього президент Петро Порошенко розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні ООС.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони надало два міномети "Молот" з тої самої заводської партії, що і міномет, який привів до загибелі військовослужбовців. Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Трагедія на Рівненському полігоні - це не перший вибух "Молота", який призвів до жертв. Так, у липні 2016 року в результаті вибуху міномета на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області загинули дві людини. 30 березня 2017 року у Авдіївці в результаті вибуху міномета "Молот" загинули троє бійців АТО.

Докладніше про ситуацію з мінометами "Молот" читайте у статтях "Метал чи люди: хто винен у тому, що вибухає "Молот", "Мовчання "Молота", "Молот, ковадло й російська рулетка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram