ГоловнаПолітика

Порошенко й Ердоган домовилися про координацію звільнення українських політв'язнів Кремля

Президент Туреччини передав російській стороні список з 90 політв'язнів-українців для обміну.   

Порошенко й Ердоган домовилися про координацію звільнення українських політв'язнів Кремля
Фото: president.gov.ua

Президенти України Петро Порошенко і Туреччини Реджеп Ердоган домовилися продовжувати координацію дій зі звільнення українців, політичних в'язнів у Росії та анексованому нею Криму.

Про це вони повідомили на спільному брифінгу в Стамбулі за підсумками 7-го засідання українсько-турецької стратегічної ради високого рівня.

"Ми домовилися, що будемо продовжувати координацію щодо процесу звільнення політичних в'язнів, які незаконно утримуються в окупованому Криму і на території РФ", - сказав Порошенко.

Своєю чергою Ердоган повідомив, що отримав від української сторони список політв'язнів і передав його російській стороні.

"Ми ніколи не визнавали і не будемо визнавати незаконну анексію Криму. Ми будемо продовжувати захищати права й інтереси кримських татар, як тих, хто залишився на території Криму, так і тих, які були змушені переїхати з цього регіону... Раніше двоє політв'язнів були видані нам, після чого вони вийшли на свободу. Цього разу ми отримали більший список, який ми відразу ж негайно передали російській стороні. Я сподіваюся, ми простежимо за цим процесом і будуть успішні рішення", - сказав він.

Ердоган не уточнив кількість занесених до цього списку осіб, проте в жовтні уповноважений президента у справах кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв повідомив, що Україна передала Туреччині список із 90 українських політв'язнів для обговорення з Росією питання їх обміну.

Нагадаємо, у жовтні минулого року засуджених в анексованому Росією Криму лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова передали Туреччині. Домовленість про передачу Чийгоза й Умерова була досягнута під час зустрічі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана і російського президента Володимира Путіна.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram