ГоловнаПолітика

​Лукашенко заявив про готовність взяти відповідальність за мир на Донбасі

Якщо до переговорів не вдасться залучити США, то успіху не буде.

​Лукашенко заявив про готовність взяти відповідальність за мир на Донбасі
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що може взяти на себе відповідальність за забезпечення миру на сході України і супроводжувати "вибори" на Донбасі, якщо буде впевнений, що світові гравці не планують робити Україну ареною для протистояння Росії.

Про це він сказав під час свого виступу на Мюнхенській конференції з безпеки в Мінську, повідомляє УП.

"Ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру на сході України і контроль над російсько-українським кордоном. А також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України", - заявив президент Білорусі.

Він додав, що це продумане рішення і не варто його відразу відкидати.

За його словами, мінські переговори щодо Донбасу не дають результату вже багато років. Причиною тому, на думку Лукашенка, є те, що на Донбас "йдуть постачання протизенітної, ракетної і летальної зброї", що і наближає "радикальний сценарій".

"За нашими даними, завозять сучасну зброю, яка здатна вести протиелектронну боротьбу не тільки на землі, але і в космосі, нейтралізують всякі супутники та інші засоби. Залишилося тільки ядерну зброю туди завести і війна забезпечена", - заявив він.

Він ще раз акцентував, що не напрошується на роль миротворця або посередника.

"У нас з Україною, як і з росіянами, все переплетено. Навіть мої прапредки народилися в Україні. Практично конфлікт на нашій землі, навіть не біля нашого порога. Тому ми так стурбовані цією ситуацією", - сказав Лукашенко.

Лукашенко наголосив, що його країна готова вступити в конфлікт, якщо буде впевнена, що "основні світові гравці хочуть миру, а не розігрівати ситуацію і зробити Україну опорною точкою протистояння або протидії проти Росії і Білорусі".

Також, за його словами, до переговорів щодо Донбасу необхідно залучити всі зацікавлені сторони і, якщо не вдасться залучити США, то успіху не буде.

Президент Білорусі додав, що боїться, що в майбутньому, якщо рівень агресії наростатиме, його країна може стати буфером між Росією і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram