ГоловнаПолітика

Суд знову переніс дебати у справі про держзраду Януковича

У засіданні оголошено перерву до 23 жовтня.

Суд знову переніс дебати у справі про держзраду Януковича
Фото: comments.ua

Оболонський районний суд Києва знову переніс дебати у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Головуючий суддя Владислав Дев'ятко повідомив, що адвокат Олександр Байдик не з'явився в суд, тому що перебуває в Москві для узгодження правової позиції з Януковичем, адвокат Олександр Горошинський не прийшов до суду в зв'язку з участю в процесі у справі колишніх співробітників "Беркута" в Святошинському суді, а державний захисник Юрій Рябовол бере участь у "невідкладних слідчих діях".

При цьому в суд прибули адвокати об'єднання "Авер Лекс" Віталій Сердюк та Ігор Федоренко, які тривалий час представляли інтереси Януковича в справі про держзраду. Сердюк заявив, що вони перебувають у суді не як адвокати, а як "потерпілі від злочинних дій правоохоронної системи й інших органів влади України".

Сердюк заявив, що 16 серпня 2018 року суддя Дев'ятко "віддав протиправний наказ поліції застосувати силу до адвокатів". Тому в суд він прибув разом з американським адвокатом Стівеном Шнеебаумом, який спеціалізується на захисті адвокатів. Суддя Дев'ятко не надав слово цьому адвокатові, вказавши, що в суді розглядають іншу справу і триває стадія дебатів.

Дев'ятко вкотре запитав, чи бажають адвокати виступати в дебатах. У відповідь на це Сердюк заявив, що відмовляється, і суд оголосив перерву до 9:00 23 жовтня.

"Шановний захисник Сердюк, я розумію, що ви продовжуєте координувати захист Віктора Януковича в цьому процесі. Тому якщо завтра захисники Віктора Януковича не продовжать виступ у судових дебатах, я як головуючий поставлю на обговорення колегії суддів питання про завершення виступів у судових дебатах", - наголосив суддя Дев'ятко.

"Це ваше право і ваша відповідальність", - відповів йому Сердюк.

Нагадаємо, 17 липня Оболонський райсуд Києва скасував допит свідків і заявив, що переходить до судових дебатів у справі про держзраду Януковича. Дебати - останній етап судового процесу, після якого буде оголошено вирок.

31 липня суд призначив Януковичу державного захисника в зв'язку з відмовою чотирьох його платних адвокатів брати участь у дебатах. 1 серпня адвокати екс-президента зірвали дебати, не з'явившись на них. У вересні дебати переривали через повідомлення про мінування суду.

19 жовтня суд був змушений перенести дебати через візит адвокатів Байдика і Горошинського до свого підзахисного в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram