ГоловнаПолітика

Луценко зажадав у Мін'юсту усунути правопорушення в Лук'янівському СІЗО

Розслідування у справі бунту "торнадівців" ГПУ взяла на контроль.

Луценко зажадав у Мін'юсту усунути правопорушення в Лук'янівському СІЗО
Фото: antikor.com.ua

Генеральний прокурор України Юрій Луценко надіслав міністру юстиції Павлу Петренку вимогу про усунення виявлених в результаті позапланової перевірки у Київському слідчому ізоляторі (Лук'янівське СІЗО) негативних явищ, що поширилися в установі за останні роки.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Під час наради за участю керівників адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби, Центрального міжрегіонального управління юстиції, Київського слідчого ізолятора, прокуратури міста Києва за результатами перевірки були визначені "конкретні спільні заходи, спрямовані на подолання негативних процесів, які отримали безпрецедентне поширення протягом останніх років".

"Вбивства, катування в'язнів, їх вільне пересування по території установи, майже безперешкодна доставка великої кількості спиртних напоїв, речей і предметів, пристосованих для вчинення протиправних дій (димові патрони, дерев'яні біти, ножі, заточки тощо)... порушення умов утримання та конституційних прав в'язнів, незаконна діяльність так званих кримінальних авторитетів значною мірою впливали на оперативну ситуацію в СІЗО", - йдеться у повідомленні.

Учасники наради затвердили протокол з комплексом заходів щодо усунення причин і умов, що сприяли цим явищам. "За результатами прокурорської перевірки генеральним прокурором України міністру юстиції України за ст. 26 закону України "Про прокуратуру" спрямовано вимогу про усунення виявлених порушень законів", - зазначили в Генпрокуратурі.

Крім того, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман поінформований про необхідність термінового вирішення проблемних питань медичного забезпечення в'язнів та його приведення у відповідність до вимог чинного законодавства. До прокуратури Києва надіслано лист із зауваженнями про ефективність прокурорського нагляду за дотриманням законів у Київському СІЗО.

За фактами, встановленими співробітниками галузевого управління Генпрокуратури, прокуратура Києва зареєструвала кримінальне провадження за ст. 367 Кримінального кодексу України про неналежне виконання службових обов'язків посадовими особами Міністерства юстиції, "що призвело до скоєння протиправних насильницьких дій колишніми бійцями батальйону МВС "Торнадо".

Розслідування цього провадження, а також виконання заходів, визначених протоколом наради, взято на контроль Генеральною прокуратурою України.

Нагадаємо, 9 серпня поліція почала розслідувати напад на правоохоронців засуджених колишніх бійців спецроти міліції "Торнадо" під час заворушень у Лук'янівському СІЗО. Прокуратура вилучила в камерах колишніх бійців спецроти в СІЗО 22 пляшки з алкоголем, 28 ножів, мачете, кувалду, саморобні вибухові пристрої та манікюрні ножиці.

У квітні 2017 року Оболонський райсуд Києва засудив вісьмох колишніх бійців роти міліції "Торнадо" до позбавлення волі на строк від восьми до 11 років і ще чотирьох - до п'яти років умовно. "Торнадівці" визнані винними у викраденні людей, автотранспорту, тортурах, задоволенні статевої пристрасті неприродним шляхом, незаконному проникненні в житло та інших злочинах. Водночас з усіх підсудних суд зняв звинувачення у створенні злочинної організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram