ГоловнаПолітика

Українські військові кораблі пройшли Кримський міст (оновлено)

Їх зустріли малі броньовані артилерійські катери "Кременчук"та " Лубни".

Українські військові кораблі пройшли Кримський міст (оновлено)
Фото: Тарас Чмут\Facebook

Оновлення 16.30. Українські військові кораблі пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" і морський буксир A830 "Корець" пройшли міст, що з'єднує Таманський півострів і півострів Крим ("Кримський міст"). Про це повідомляє прес-служба Український мілітаристський портал станом на 15:50.

"Раніше з порту Бердянська для зустрічі пошуково-рятувального судна A500 "Донбас" і морського буксира A830 "Корець" в напрямку Керченської переправи вирушили малі броньовані артилерійські катери P177 "Кременчук" та P178 " Лубни". Вони були доставлені в Бердянськ на початку вересня і вже спущені на воду", - йдеться у повідомленні.

Крім того, близько 12:00 літак розвідник Boeing RC-135V Військово-повітряних сил США з бортовим номером 64-14848 здійснив кілька польотів поблизу Керченської протоки.

Оновлення 12.30. Українське пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" і морський буксир A830 "Корець" йдуть з Одеси до Бердянська, де стануть основою нової військово-морської бази українського флоту на Азовському морі.

Як повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела, судна вийшли із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі у четвер, 20 вересня .Станом на ранок неділі, 23 вересня, вони перебувають безпосередньо перед мостом з півострова Тамань до Криму. "Очікується, що прохід з чорного в Азовське море відбуватиметься через контрольовану росіянами Керченську протоку", - пише видання.

"Наші на переході... На 10:25 підійшли безпосередньо до протоки і мосту. Чекаємо, що буде далі", - написав редактор Українського мілітарного порталу Тарас Чмут і опублікував відповідні фото.

На сайті зазначають, що, починаючи з переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ РФ - "Аметист" проекту 22460, згодом до нього приєднався ще один не встановлений корабель.

Відповідно до угоди 2003 року, Азовське море - це внутрішнє море двох держав, відповідно до чого цивільні і військові судна під прапорами України і РФ можуть безперешкодно заходити через протоку і йти в свої порти.

"Цим неодноразово користувалася РФ, а тепер із загостренням ситуації на Азовському морі вирішило скористатися і командування ВМС ЗС України відповідно до виниклих потреб", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що судно "Донбас" планується використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, складів та інших необхідних приміщень, яких сьогодні в цьому регіоні немає.

Морський буксир "Корець" призначений для буксирування і кантування інших суден і плавучих споруд у морі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна планує до кінця цього року створити базу Військово-морських сил Збройних сил в Азовському морі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram