ГоловнаПолітика

Суд засудив 5 учасників захоплення Харківської ОДА до 5 років умовно

Сепаратисти захопили Харківську ОДА в квітні 2014.

Суд засудив 5 учасників захоплення Харківської ОДА до 5 років умовно
Фото: EPA/UPG

Київський районний суд Харкова засудив ще 5 учасників масових заворушень і захоплення Харківської обласної державної адміністрації в квітні 2014 року до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 3 і 2 роки.

Згідно з рішенням суду всі 5 чоловік звинувачувалися за ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу (масові заворушення).

За матеріалами розслідування, 7 квітня 2014 року близько 22:00 всі вони брали активну участь в проросійському мітингу на площі Свободи в центрі Харкова, який закінчився масовими заворушеннями і захопленням будівлі обладміністрації.

Обвинувачені своєї провини не визнали, заявляючи, що на пл. Свободи прийшли "з інтересу", а будівлі обладмінрістрації не захоплювали. Однак суд не взяв це до уваги.

"Посилання обвинувачених .... на відсутність в їх діях складу злочину, а також на те, що участь у масових заворушеннях не приймали, в будівлю Харківської обладміністрації потрапили вільно, або були затримані у ній з невідомих причин, перебували там з цікавості, не мали наміру захоплення установи і залишилися в ній або поруч з нею, тому що не встигли виїхати додому на метро, суд вважає необґрунтованими і спростовуються дослідженими під час судового розгляду доказами", - йдеться у вироку суду.

Суддя Ірина Ніколаєнко засудила 4 обвинувачених до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном 3 роки, а одного - до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки.

Це вже не перший випадок, коли суд засуджує учасників масових заворушень і захоплення обладміністрації до м'якого покарання.

У прокуратурі Харківської області повідомили, що рішення про подання апеляції буде прийнято після отримання та вивчення повного тексту вироку.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Харківської області в грудні 2017 року переглянув вирок районного суду щодо колишнього керівника організації "Юго-Восток" Юрія Апухтіна, визнаного винним в організації масових заворушень в Харкові в квітні 2014 року, і звільнив його з-під варти.

Нагадаємо, що 6 і 7 квітня 2014 перед будівлею Харківської ОДА відбулися мітинги, які переросли в масові заворушення. Тоді проросійські активісти захопили будівлю облдержадміністрації. Звільнили адміністративне приміщення і затримали зловмисників спецпідрозділу МВС України.

Варто відзначити, що це було уже друге захоплення. 1 березня 2014 року в Харкові проросійськи налаштовані учасники віча увірвалися в будівлю ОДА і встановили на будівлі російський прапор. В результаті нападу на Харківську обладміністрацію постраждали 76 осіб. Вироки у цій справі виносяться з осені 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram