ГоловнаПолітика

Верховний Суд скасував звільнення екс-голови ВККС Самсіна і визнав його люстрацію незаконною

У рішенні суду зазначається, що звільнення Самсіна не виправдовує мету люстраційного процесу.

Верховний Суд скасував звільнення екс-голови ВККС Самсіна і визнав його люстрацію незаконною
Фото: telegraf.com.ua

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду скасував звільнення колишнього голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігоря Самсіна з посади судді Верховного Суду і визнав незаконним застосування до нього люстрації.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

"Люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози, яку представляє суб'єкт люстрації. До такого висновку дійшов Верховний Суд в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши 18 вересня 2018 справу за позовом до Вищої ради правосуддя про визнання незаконним та скасування рішення", - йдеться в повідомленні.

В результаті суд задовольнив позовні вимоги Самсіна, визнав незаконним і скасував рішення Вищої ради правосуддя від 25 квітня 2017 року про його звільнення за законом "Про очищення влади" (люстрації).

Верховний Суд вирішив, що люстрація може бути використана тільки для усунення або суттєвого зменшення загрози створення життєздатної вільної демократії через використання суб'єктом люстрації свого службового становища з метою порушення прав людини або блокування процесу демократизації. Верховний Суд постановив, що ВСП порушив принцип пропорційності, оскільки звільнення Самсіна не виправдовує мету люстраційного процесу.

У рішенні також зазначено, що позивач мав намір самостійно відсторонитися від здійснення державної влади, надавши заяву про відставку 11 липня 2016 року, що вже було б результатом, на який спрямована Люстраційний процедура.

Суд визнав, що такі дії щодо Самсіна невиправдані в демократичному суспільстві.

Рішення може бути оскаржене у Великій палаті Верховного Суду.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року Самсін пішов у відставку з посади голови ВККС і став суддею Верховного Суду. згідно закону "Про очищення влади", він підпадав під люстрацію як чиновник, який працював за часів правління президента Віктора Януковича.

Самсін був обраний до складу ВККС рішенням VII з'їзду суддів України від 3 листопада 2005 року, а 30 березня 2006 року на організаційному засіданні комісії - її головою. 16 вересня 2010 року на організаційному засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України його обрали головою комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram