ГоловнаПолітика

ГПУ порушила справу проти детектива НАБУ через сфальсифіковану підозру Демчині

Перший заступник голови СБУ вважає дії детективів особистою помстою.

ГПУ порушила справу проти детектива НАБУ через сфальсифіковану підозру Демчині
Павел Демчина
Фото: fakty.ictv.ua

Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу стосовно детектива Національного антикорупційного бюро України Сергія Яндюка, розглянувши відповідну заяву першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини. Про це Демчина повідомив 14 вересня на прес-конференції в Києві.

"Можу сказати, що Генпрокуратура порушила справу стосовно детектива НАБУ", - зазначив перший заступник голови СБУ.

Співробітники ГПУ, розглянувши заяву Демчини, визнали достатніми викладені в ній дані, і зареєстрували кримінальне провадження щодо співробітників НАБУ, яких підозрюють у втручанні в діяльність працівника правоохоронного органу та притягненні свідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Незадовго до цього НАБУ повідомило, що підготувало повідомлення про підозру в незаконному збагаченні першому заступникові голови СБУ Павлу Демчині.

Демчина стверджує, що працівники НАБУ вирішили помститися йому за викриття їх протиправної діяльності.

"Низка справ були зареєстровані безпосередньо за матеріалами, які я направляв. За однією зі справ оголошені три підозри співробітникам НАБУ, наскільки мені відомо, найближчим часом він повинен піти до суду. Відповідно, я вважаю, що з почуття помсти було організовано це кримінальне провадження", - наголосив він.

Як пояснює Демчина, не знайшовши підстав для реєстрації кримінального провадження, керівництво НАБУ обрало шлях його дискредитації в ЗМІ. Зокрема, йдеться про сюжет журналістки Євгенії Моторевської, який вийшов в ефірі низки національних телеканалів, де Демчину звинувачували в корупції. Після цього з метою спростувати дані зазначеного журналістського розслідування Демчина сам звернувся в НАБУ і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру із заявою зареєструвати стосовно нього кримінальне провадження, яке має підтвердити або спростувати інформацію про його нібито протиправну діяльність.

"Наскільки мені відомо, НАБУ не перевіряли нічого, тому що розуміли чудово, що інформація щодо мене не відповідає дійсності. Замість цього почали шукати, як зареєструвати кримінальне провадження", - зазначив Демчина.

За словами першого заступника голови СБУ, детективи НАБУ зосередилися на фальсифікації матеріалу стосовно нього. Для цього впродовж 18 місяців збирали матеріали про майновий стан громадянки, з якою він перебував у відносинах у 2010-2012 році.

"Я дійсно проживав з цією особою, у нас дійсно є спільні діти, але це було в 2010-2012 роках. Детективам НАБУ був точно відомий факт відсутності спільного проживання, оскільки вони отримали відповідну постанову суду. Саме Яндюк підписав підозру і саме він забирав у суді це рішення, він не може не знати про його існування", - заявив Демчина.

Таким чином, зазначив Демчина, повідомлення йому про підозру є сфальсифікованим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram