ГоловнаПолітика

Конституційний суд відмовився розглядати подання щодо призначення Денісової

45 депутатів ставили під сумнів конституційність обрання омбудсмена.

Конституційний суд відмовився розглядати подання щодо призначення Денісової
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд відмовився розглядати конституційність обрання Людмили Денісової уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Про це йдеться у рішенні Великої Палати КС від 29 серпня.

Суд відмовився відкривати конституційне провадження у справі за поданням 45 депутатів Ради про відповідність Конституції ч. 7 ст. 208 закону "Про регламент Верховної Ради", а також постанови про призначення Денісової.

Неконституційність норми регламенту про відкрите голосування за омбудсмена автори подання аргументують тим, що проект закону "Про Конституційний суд" розглядав комітет з питань правової політики і правосуддя, хоча призначення омбудсмена стосується іншого парламентського комітету - з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

У рішенні Великої Палати зазначено, що депутати не надали доказів щодо порушення саме конституційної процедури розгляду, ухвалення або набрання чинності нової редакції закону.

Що стосується суперечності між нормами регламенту ВР та закону про омбудсмена (обрання таємним голосуванням), то це питання "не належить до компетенції Конституційного Суду".

Нагадаємо, Людмила Денісова була обрана омбудсменом 15 березня цього року. У липні парламент ухвалив нову редакцію закону "Про Конституційний Суд", яким ввів відкрите голосування за призначення омбудсмена, а раніше уповноважений призначався і звільнявся таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram