ГоловнаПолітика

Україна і Грузія домовилися разом боротися з "злодіями в законі" і наркозлочинністю

Голова МВС Грузії також відзначив значні успіхи української кіберполіції.

Україна і Грузія домовилися разом боротися з "злодіями в законі" і наркозлочинністю
Фото: mvs.gov.ua

Україна і Грузія домовилися про співпрацю в боротьбі зі "злодіями в законі" і наркозлочинністю.

Про це йшлося на зустрічі голови МВС Арсена Авакова з віце-прем'єр-міністром, міністром внутрішніх справ Грузії Георгі Гахарія, повідомляють на сайті МВС.

"Нас цікавить взаємодія кримінального блоку міліції. Головна проблема - ідентифікація осіб і оперативний обмін інформацією. У нас виникали ситуації, коли досить довго ми не могли отримати інформацію про затриманих громадян Грузії. Ми розуміли, що це кримінальний авторитет, але не мали підтвердження від грузинської сторони. Інша проблема - це питання взаємодії відомств стосовно «злодіїв у законі»", - зазначив Аваков.

Перший заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін повідомив, що МВС ініціює створення міждержавної робочої групи для боротьби з організованою злочинністю і "злодіями в законі".

"Нас турбують організована злочинність і «злодії в законі», які переважно є вихідцями з Грузії. Ми пропонуємо створити спільну робочу групу з-поміж офіцерів кримінальної поліції для спільної роботи, оперативного обміну інформацією, щоб ми могли швидко реагувати на загрози. Контактна група буде створена між чотирма країнами (Україна-Туреччина-Азербайджан-Грузія", - зазначив Аброськін.

Окремо на зустрічі також обговорювали питання протидії наркозлочинності.

"Наші держави не можуть не звертати уваги на розгалуження кавказького маршруту постачання героїну. Останнім часом вся світова спільнота з цим стикається. І в цьому контексті також важливо налагодити взаємодію між нашими країнами. Зараз я розумію, що за потреби ми звернемося до вас для організації спільних операцій", - зазначив начальник Департаменту протидії наркозлочинності Андрій Кіхтенко.

Міністр внутрішніх справ Грузії Гахарія заявив, що грузинська сторона готова до плідної співпраці в усіх напрямках.

Він також відзначив значні успіхи Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

"У вас один з кращих Департаментів боротьби з кіберзлочинністю в Європі. Ми хотіли б запросити одного з офіцерів до нас, щоб перейняти ваш досвід", - сказав він.

Нагадаємо, у вересні з України вчетверте за два роки видворили грузинського кримінальника Папуна Угрехелідзе.

У травні 2016 року Верховна Рада відмовилася ввести в Кримінальний кодекс поняття "злодій в законі". Відхилений законопроект передбачав кримінальну відповідальність за створення злочинної спільноти з метою здійснення будь-яких злочинів під керівництвом "злодіїв у законі". Це правопорушення мало каратися позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або навіть довічним ув'язнення з конфіскацією майна.

Раніше Аваков заявив, що в Україні перебуває від 80 до 100 "злодіїв у законі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram