ГоловнаПолітика

Історики опублікували документи КДБ про "Празьку весну"

"Події 1968 року повторилися в 2014-му, коли російські війська здійснили вторгнення в Україну".

Історики виклали у відкритий доступ 345 документів з розсекречених архівів КДБ на тему "Празької весни" 1968 року.

Про це повідомив Центр досліджень визвольного руху.

Серед розсекречених документів можна знайти загальні повідомлення про політичну обстановку в Чехословаччині в 1968 році, ставлення до "Празької весни" населення Радянської України, реакцію населення УРСР на вторгнення радянської армії в Чехословаччину (операція "Дунай"), повідомлення про опір чехів і словаків, інформацію про настрої військовослужбовців з частин, які прямували до Чехословаччини.

"Архівні документи допомагають скласти уявлення про те, як радянський тоталітарний режим бачив феномен чехословацької «Празької весни» і чим керувалися керівники Союзу, здійснюючи військову інтервенцію в Чехословаччину. Події 1968, на жаль, повторилися в 2014-му, коли російські війська здійснили вторгнення в Україну, щоб не допустити її виходу з-під російського контролю. Цілі та методи ідентичні", - заявив з цього приводу директор Архіву СБУ Андрій Когут.

Колекцію документів оприлюднено на сайті "Електронний архів визвольного руху" avr.org.ua.

Нагадаємо, в 1968 році влада Чехословаччини на чолі з Олександром Дубчеком почали реформи "Празької весни": скасували цензуру, ввели свободу пересування, зробили крок до багатопартійності. Ці реформи не сподобалися Москві.

Вранці 21 серпня 1968 року близько 250 тисяч солдатів, 2000 танків і сотні літаків з СРСР, Болгарії, Угорщини та Польщі перетнули чехословацький кордон.

Через декілька годин Дубчека схопили в його кабінеті в будівлі ЦК Компартії Чехословаччини і доставили на літаку в Москву на допит.

Під час вторгнення загинуло щонайменше 137 осіб. Радянські війська придушили незалежні медіа і почали "нормалізацію" ситуації в Чехословаччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram