ГоловнаПолітика

У Генпрокуратурі допустили заочне засудження Ставицького

Відповіді Ізраїлю на запит про екстрадицію Ставицького наразі немає.

У Генпрокуратурі допустили заочне засудження Ставицького
Фото: finforum.org

Екс-голову правління НАК "Надра України", колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького, який підозрюється в крадіжці об'єктів комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір'я", можуть судити заочно, якщо Ізраїль не надасть відповіді на запит Генпрокуратури України про екстрадицію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерело в Генеральній прокуратурі України. "Якщо нам його не видають або відмовили, або просто відповідь зависла, тоді ми йдемо на заочне (спеціальна процедура заочного досудового і судового слідства - ред.)", - сказав співрозмовник агентства. При цьому він додав, що в разі, якщо підозрюваного все ж екстрадують, над ним буде відкритий судовий процес за загальною процедурою.

У ГПУ у відповідь на запит видання нагадали, що за результатами досудового розслідування кримінального провадження відповідний звинувачувальний акт спрямований до Святошинського районного суду м.Києва для розгляду по суті.

Також у відомстві повідомили, що відповідь від Ізраїлю на запит про екстрадицію Ставицького не отримували.

"Під час досудового розслідування кримінального провадження підготовлено і 05.07.2016 направлено  дипломатичними каналами до Держави Ізраїль запит про видачу С. для притягнення до кримінальної відповідальності ... Протягом 2016-2017 рр. на виконання запитів ізраїльської сторони Генеральною прокуратурою України надсилалися додаткові відомості та матеріали в цій екстрадиційний справі. Станом на 15.08.18 інформації від ізраїльської сторони про остаточні результати розгляду зазначеного запиту не надходило", - йдеться у відповіді ГПУ.

Водночас в Генпрокуратурі зазначили, що відносини між Україною і Державою Ізраїль з питань екстрадиції регламентовані Європейською конвенцією про видачу правопорушників 1957 року, яким не встановлено конкретних термінів розгляду запитів про видачу.

Нагадаємо, що Ставицький на зустрічі в Ізраїлі відмовився від угоди зі слідством.

У січні поточного року ГПУ завершила розслідування справи екс-міністра енергетики Ставицького.

Ставицький в 2012 році був міністром екології та природних ресурсів України, після чого перейшов на посаду міністра енергетики та вугільної промисловості.

Після повалення президента Віктора Януковича втік до Ізраїлю, де отримав громадянство.

Ставицький був у розшуку Інтерполу з літа 2014 до весни 2017 року. У ГПУ заявили, що причиною зняття з розшуку стала недосконалість кримінально-процесуального законодавства України.

Ставицький підозрюється за ч.5 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.366 (службове підроблення) та ч.3 ст.358 (використання свідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram