ГоловнаПолітика

Суд виніс вирок організаторам "Одеської народної республіки"

Вони отримали по 5-5,5 року, але майже весь термін уже відбули в СІЗО.

Суд виніс вирок організаторам "Одеської народної республіки"
архивное фото
Фото: youtube.com

Малиновський районний суд Одеси 9 серпня виніс вирок у справі трьох організаторів "Одеської народної республіки".

У рішенні суду йдеться, що їх визнано винними в незаконному поводженні з вогнепальною зброєю і боєприпасами (ч. 1 ст. 263 КК), підготовці до створення незаконних збройних формувань (ч.1 ст.14; ч.2 ст.28; ч.2, ч.3, ч.4 ст. 260 КК), підготовці до захоплення держустанов (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.341), підготовці до викрадення зброї (ч.1 ст.14, ч.2 ст.262), а також в діях, спрямованих на захоплення державної влади (ч.1 ст.109 КК).

Один із злочинців отримав 5 років і 1 місяць позбавлення волі, другий - 5 років і 2 місяці, третій - 5 років і 6 місяців. З урахуванням попереднього ув'язнення і завдяки "закону Савченко" суд зарахував до терміну покарання за 4 роки 10 місяців і 17 днів.

До набуття вироком чинності сепаратисти перебуватимуть під особистим зобов'язанням без права виїзду за кордон.

Під час слідства було встановлено, що злочинці планували створити "Одеську народну республіку" на півдні Одеської області. З цією метою вони збиралися захопити військові частини, відділення поліції і прикордонної служби в Болградському та Білгород-Дністровському районах, порти, об'єкти інфраструктури.

Захоплення влади планували на травень 2015 року. Спочатку злочинці хотіли відокремити від України південь Одеської області до села Барабой Овідіопольського району, потім - захопити Одесу і дійти до адміністративного кордону з Миколаївською областю.

За словами одного із засуджених, це повинно було стати "другою російською весною".

Агентство "Українські новини" повідомляє, що вироки винесено Ігорю Януковському, Олександру Луценкові та Віктору Жуковському. Четвертий обвинувачуваний Ігор Махіненко перебуває в розшуку, його судитимуть після затримання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram