ГоловнаПолітика

Єврозоюз схвалив прийняття закону про Вищий антикорупційний суд

ЄС наголошує на необхідності повної незалежності антикорупційних відомств.

Єврозоюз схвалив прийняття закону про Вищий антикорупційний суд
Фото: Liga.net

Євросоюз вважає прийняття Україною закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС) позитивною подією, що відповідає міжнародним зобов'язанням країни та інтересам її громадян та компаній. Про це йдеться в заяві Європейської зовнішньополітичної служби, опублікованій в п'ятницю, 10 серпня.

"Ухвалення закону знаменує значний крок у вирішальній боротьбі з корупцією в Україні, що є ключовим компонентом Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і зобов'язань, взятих Україною під час саміту Україна-ЄС 9 липня в Брюсселі", - йдеться в заяві.

Євросоюз наголошує на необхідності повної незалежності антикорупційних відомств, які повинні "виконувати свої завдання без надмірного впливу".

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд в червні. Діяльність ВАКС є однією з умов співпраці країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Євросоюз очікує, що ВАКС почне діяти повною мірою до кінця року.

Після початку роботи Антикорупційного суду всі кримінальні провадження за злочинами, що віднесені до підсудності Антикорупційного суду, якщо їх судовий розгляд не завершено, передаються в ВАКС. Це ж стосується апеляційних скарг на вироки, винесені судами першої інстанції у справах, підслідним НАБУ.

Кількість суддів ВАКС становитиме 39 осіб. 2 серпня на посади оголосили конкурс. Суддів обиратимуть шість-сім місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram