ГоловнаПолітика

Денісова і Москалькова домовилися про надання допомоги затриманим морякам

У заручниках у Росії - екіпаж українського ЯМК-0041, під арештом в Україні - капітан і моряки "Норд".

Денісова і Москалькова домовилися про надання допомоги затриманим морякам
Людмила Денисова и Татьяна Москалькова
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова домовилася з російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою про надання допомоги морякам суден "Норд" і ЯМК-0041, затриманих українською і російською стороною відповідно.

"Відбулася телефонна розмова з уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою, під час якої обговорили ситуацію навколо моряка суден "Норд" і ЯМК-0041. Домовилися про надання їм допомоги", - написала Денісова на своїй сторінці в Фейсбуці.

Нагадаємо, Держприкордонслужба України затримала сейнер "Норд" з 10 членами екіпажу на борту в березні цього року. Капітану судна Володимирові Горбенку інкримінують ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою завдання шкоди інтересам країни). Пізніше капітану було повідомлено про підозру у вчиненні ще одного злочину - за ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним видобувним промислом).

Читайте: Денісова закликала обміняти екіпаж "Норду" на рибалок з судна ЯМК-0041

Іншим членам екіпажу інкримінували ч. 2 ст. 204 КпАП України (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

4 травня російська сторона затримала риболовецьке судно ЯМК-0041 з українськими моряками на борту. 16 травня Федеральна служба безпеки РФ оголосила про порушення кримінальної справи стосовно капітана судна Віктора Новицького за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинене особою з використанням свого службового становища). На судно ЯМК-0041 накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram