ГоловнаПолітика

Регламентний комітет вважає правильним створення "гетто" для журналістів у Раді, - Червакова

Також пропонують вилучати відео з депутатами, на зйомки якого вони не погоджувалися.

Регламентний комітет вважає правильним створення "гетто" для журналістів у Раді, - Червакова
Ольга Червакова

Регламентний комітет Верховної Ради вважає правильним рішення про створення "гетто" для журналістів на третьому поверсі будівлі парламенту і пропонує вилучати у представників ЗМІ відео з депутатами, якщо ті особисто не давали дозволу на таку зйомку або заперечували проти неї.

Про це йдеться в листі за підписом голови комітету Павла Пинзеника, який опублікувала в Фейсбуці керівник комітету з питань свободи слова Ольга Червакова.

Комітет погодився, що робота журналістів у Раді повинна бути відкритою, але підкреслює, що на зйомку має бути згода політика, згідно зі ст. 307 Цивільного кодексу, яка передбачає, що фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише з її згоди.

"Зйомка, яка проводиться відкрито, повинна бути не прихованою (не таємною) для особи, щодо якої здійснюється ця зйомка. Допускається зйомка особи без її згоди, якщо вона проводиться, зокрема, відкрито в публічних місцях, поки особа, яка знімають на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку не висловить своє заперечення проти цього, в такому випадку зйомка повинна бути припинена, а моменти відео за участю цієї особи вилучені", - йдеться в листі.

У регламентному комітеті також зазначили, що "виконання журналістами своїх професійних обов'язків не повинно виходити за межі конституційних принципів, згідно з якими не допускається збирання, зберігання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди". При цьому не уточнюють, чи є розмова депутата в кулуарах парламенту конфіденційною інформацією.

Червакова нагадала, що, згідно зі ст. 171 Кримінального кодексу, незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів загрожує до 3 років в'язниці, а за вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов'язків - 4 роки.

"І останнє. Питання до журналістів. Чи не час відновити рейтинг ворогів преси? Тому що так виходить, що депутати не віддають під суд колегу, що напав на журналіста - норм, поліція не розслідує напади - норм, прес-секретар після нападу поліцейського на кореспондента АР говорить "сльозогінний газ ніхто не використовував" - теж норм", - додала Червакова.

Нагадаємо, регламентний комітет рекомендував обмежити доступ журналістів до будівлі парламенту, зокрема, допускати співробітників ЗМІ тільки в прес-ложу на третьому поверсі, а доступ до кулуарів, де відбувається безпосереднє спілкування з депутатами, - заборонити. Після цього акредитовані журналісти зібрали 40 підписів проти закриття кулуарів Ради і передали їх Парубію. Спікер Ради пообіцяв, що кулуари для журналістів не закриють.

Детальніше читайте в матеріалі LB.ua "Гетто в Раді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram