ГоловнаПолітика

Фігурант справи Сенцова, якому вдалося виїхати з Криму: Олег був за ненасильницький спротив

Сенцов не був причетний до підпалів офісів "Єдиної Росії" і "Руської Єдності".

Фігурант справи Сенцова, якому вдалося виїхати з Криму: Олег був за ненасильницький спротив
Фото: Анастасія Багаліка/ Громадське радіо

Журналісти "Громадського радіо" знайшли в Черкасах колишнього жителя Криму Микиту Боркіна, який був одним з фігурантів справи Олега Сенцова, але уникнув арешту ФСБ.

Він заявив, що Сенцов не був керівником їхньої групи і не підтримував терористичних методів.

"У соцмережах у нас була група чи чат, не пам'ятаю, куди запрошували всіх патріотично налаштованих людей у Криму. Мене запросив Чирній. Я був з ним особисто знайомий і дізнався, що буде збір... З Олегом Сенцовим познайомилися ближче до кінця березня. Він сказав: «Ніхто з материка вам допомогти не зможе. Ніхто не привезе сюди жодних коштів. Згадайте про Pussy Riot. Якщо їм у РФ дали такі терміни, то що дадуть вам?» Він пропонував художній, ненасильницький опір. Ми малювали банери, плакати, клеїли стікери, кидалися фарбою в білборди з агітацією. Загалом ми бачилися із Сенцовим тричі. Востаннє - 5 чи 6 травня. Жодних наказів мені Олег не віддавав. Єдиний факт співпраці, де він виступав організатором дій, - це коли ми закидали фарбою бігборди", - заявив Боркін.

За його словами, Сенцов не був причетний до підпалів офісів "Єдиної Росії" та "Руского Єдінства" і не підтримував їх.

"У нас була окрема компанія: я, Чирній, Афанасьєв, Зуйков і Асанов. Потім я запросив Олександра Кольченка. Дуже шкодую зараз про це. Він був знайомим знайомого, був на Євромайдані і, як виявилося, теж знав Олега Сенцова. Але Сенцов тут ні до чого. Коли він дізнався про підпал, він нас лаяв... На Майдані боролися вогнем, тому ми вирішили зробити так само. Почали з офісу «Руского Єдінства», а потім уже був офіс Партії регіонів, який після анексії став офісом «Єдиної Росії»... Це зараз я вже бачу, що це дурниця була", - розповів Боркін.

Він наголосив, що жодних терактів "група Сенцова" ніколи не планувала.

Нагадаємо, фігурантів справи Сенцова спочатку було восьмеро. ФСБ затримала чотирьох з них: Олег Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Олександр Кольченко - 10 років, Олексій Чирній - сім років, Геннадій Афанасьєв - сім років. Афанасьєва помилували і обміняли в Україну у 2016 році.

Згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і Кольченка, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", яка отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві. Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення про прийняття півострова до свого складу.

Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню. Олександра Кольченка звинувачували в тому, що він увійшов до складу цієї терористичної спільноти і брав участь в одному з підпалів.

Крім нього, за версією звинувачення, в групу входили також Олексій Чирній і Геннадій Афанасьєв (обидва були засуджені раніше згідно з особливим порядком), а також Степан Цириль, Ілля Зуйков, Енвер Асанов і Микита Боркін (останні четверо оголошені в розшук).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram