ГоловнаПолітика

Засудженому за дезертирство підполковнику скасували вирок, але залишили під вартою

Сінічака засудили до 8 років ув'язнення.

Засудженому за дезертирство підполковнику скасували вирок, але залишили під вартою
Фото: скриншот видео Еспресо.tv

Апеляційний суд Києва скасував вирок до 8 років позбавлення волі підполковнику Збройних сил України Тарасу Сінічаку, винесений за державну зраду й дезертирство під час анексії Криму Росією.

Про це йдеться в рішенні суду 25 червня, повідомляють Українськi Новини.

Сінічак, уродженець Івано-Франківської області, був першим українським екс-військовим, засудженим до тюремного терміну за дезертирство під час анексії Криму. У січні 2017 року Дарницький районний суд Києва посадив його на 8 років без конфіскації майна.

Суд встановив, що підсудний був заступником начальника медичної частини Центру медичної реабілітації, санаторного лікування й спеціальної підготовки особового складу Повітряних й Військово-морських сил Збройних сил в Судаку. У лютому 2014 року центр був захоплений російськими військовими.

Проте підполковник медслужби Сінічак в порушення наказу Міністерства оборони не вийшов з Криму і не прибув на материкову частину на нове місце служби.

Більш того, з квітня 2014 року він продовжив працювати в Центрі медичної реабілітації в Криму начальником диспансеру й організовував проведення реабілітаційних заходів з військовослужбовцями Збройних Сил Росії.

Дезертир був затриманий українськими правоохоронцями на пункті пропуску "Каланчак" в Херсонській області в січні 2016 року.

Військова прокуратура не погодилася з вироком й подала апеляцію. Вона попросила суд збільшити термін тюремного ув'язнення Сінічака до 15 років з конфіскацією майна. Крім того прокуратура зазначила, що підсудний отримав у Криму російський паспорт й підробив в ньому дату свого народження.

Захист засудженого просив скасувати вирок у зв'язку з недоведеністю факту наявності в Україні збройного конфлікту.

"Вирішуючи питання про відповідальність підсудного, суд першої інстанції не врахував, що обвинувачений є «нон-комбатантом»... До нон-комбатантів, згідно з Женевською конвенцією від 12.08.1949 належать: медичний персонал, кореспонденти й духовні особи", - сказано в рішенні суду.

В результаті Апеляційний суд скасував вирок, оскільки вважав, що під час розгляду справи було порушено територіальну підсудність. Справу передано на повторний розгляд до суду першої інстанції.

У той же час суд не відпустив з-під варти Сінічака й продовжив йому арешт до 23 серпня.

Як повідомлялося, Сінічак згадується в списку громадян, яких хотіла відвідати російський омбудсмен Тетяна Москалькова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram