ГоловнаПолітика

Фракція БПП відмовилася голосувати до прийняття рішення про ЦВК (оновлено)

Президентська фракція покинула зал і не повернулася на вечірнє засідання.

Фракція БПП відмовилася голосувати до прийняття рішення про ЦВК (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Фракція Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді відмовилася голосувати, допоки не буде переформатовано склад Центрвиборчкому.

Про це повідомив голова фракції Артур Герасимов, передають кореспонденти LB.ua.

"Фракція прийняла рішення, що до моменту, поки не буде результативним питання оновлення складу ЦВК, БПП сьогодні не бере участі в засіданні цієї Верховної Ради. Ми щиро вважаємо, що Верховна Рада не має ніякого морального права розглядати будь-які інші питання, поки не буде оновлено ЦВК", - сказав депутат. Після цієї заяви основна частина фракції покинула сесійну залу.

Аналогічну заяву зробила для журналістів в кулуарах парламенту представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

"Ми вважаємо, що не може бути розглянутий жоден законопроект, немає морального права ставити їх на розгляд, допоки наші вимоги про призначення ЦВК і забезпечення права громадян на голосування не будуть виконані. Тому наша фракція покидає засідання парламенту, допоки цю вимогу і право громадян на участь у виборах наступного року не буде виконано", - сказала вона.

Після демаршу БПП спікер Андрій Парубій оголосив додаткову 15-хвилинну перерву для консультацій лідерів фракцій у його кабінеті.

Нагадаємо, що під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Коаліційна фракція "Народного фронту" дала лише 10 голосів.

Член фракції Вікторія Сюмар пояснила, що НФ не може підтримати запропонований склад ЦВК, оскільки в ньому не дотримано балансу.

"Не задоволений складом ЦВК не тільки НФ, а й усі інші фракції. 2019-й - рік виборів. Очевидно, що пропорційне представництво незалежних і авторитетних людей у виборчій комісії є надзвичайно важливим питанням. Якщо цього балансу не знайдено - а його треба шукати, очевидно, з усіма, - то це питання не має шансів пройти в залі. Виносити кандидатури і дивитися, хто збере найбільшу кількість голосів без попередніх домовленостей і розуміння цих балансів - це як мінімум безвідповідально. Ви ж розумієте, що це просто спосіб маніпуляції. А такий демарш, він вказує на те, що хтось, очевидно, хоче зайнятися шантажем дострокових парламентських виборів. І очевидно - хто", - заявила Сюмар.

Оновлення. Блок Петра Порошенка не повернувся на вечірнє засідання парламенту.

Заступник голови фракції Олексій Гончаренко заявив, що БПП продовжує наполягати на розгляді питання ЦВК.

"Наша фракція прийняла рішення не повертатися в сесійну залу і не голосувати закони, допоки наші колеги не підуть на заміну й оновлення складу ЦВК. Це не вимога БПП, це не вимога президента, це вимога українського народу. Неможливо далі дивитися, як ЦВК очолює Михайло Охендовський, як працюють інші члени, термін повноважень яких минув 3-4 роки тому. Це ще більш-менш прийнятно, поки в країні не було великих виборів. А зараз великі вибори починаються", - обурився він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram