ГоловнаПолітика

Путін присвоїв трьом полкам російської армії імена Львова, Житомира та Ніжина

Ці частини брали участь у визволенні українських міст у роки Другої світової.

Путін присвоїв трьом полкам російської армії імена Львова, Житомира та Ніжина
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін присвоїв трьом полкам російської армії імена Львова, Житомира та Ніжина. 6-й танковий полк російської армії відтепер носить почесне найменування "гвардійський Львівський", 68-й танковий полк - "гвардійський Житомирсько-Берлінський", 163-й танковий полк - "гвардійський Ніжинський".

Про це йдеться в указах Путіна, оприлюднених на російському порталі правової інформації (1, 2, 3).

Укази підписані 30 червня 2018 року і вже набули чинності.

Як зазначає РБК, назви українських міст включені в почесні найменування полків у пам'ять про участь частин у звільненні цих міст у роки Другої світової війни. Зокрема, почесне найменування "Житомирський" було присвоєно 93-й окремій танковій бригаді, на базі якої пізніше було створено 68-й полк, "на знак здобутої перемоги і участь у боях за визволення міста Житомир". Наказ про це підписав Йосип Сталін 1 січня 1944 року. Після розпаду СРСР 68-й полк було розформовано, але в 2017 році відтворено.

Одночасно з цим низці частин російської армії було присвоєно почесні найменування, що включають назви міст Білорусі - Вітебська (90-та гвардійська танкова Вітебсько-Новгородська дивізія), Кобрина (856-й гвардійський самохідний артилерійський Кобринський полк), Слоніма (102-й механізований Слонімсько-Померанський полк), а також назву столиці Польщі (381-й гвардійський артилерійський Варшавський полк). Крім того, 400-й самохідний артилерійський полк отримав почесне найменування "Трансильванський", 144-та мотострілецька дивізія стала гвардійською Єльнинською, 150-та мотострілецька дивізія - Ідрицько-Берлінською, а 933-й зенітний ракетний полк - Верхньодніпровським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram