ГоловнаПолітика

Втрати від контрабанди в Україні сягають $4 млрд на рік, - Аваков

Втрати від контрабанди зіставні з бюджетом України.

Втрати від контрабанди в Україні сягають $4 млрд на рік, - Аваков
Фото: Влад Мусиенко

Втрати від контрабанди в Україні сягають $4 млрд на рік. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на зустрічі з підприємцями з приводу боротьби правоохоронних органів з контрабандою на митниці, передає кореспондент LB.ua.

«Витрати бюджету на цей рік у нас становлять 991 млрд грн. Надходження від митниці, за планом на 18 рік, - 343 млрд грн, за п'ять місяців поточного року є виконання в розмірі 155 млрд грн. Втрати бюджету, які ми оцінюємо внаслідок контрабанди, спеціальних схем, - це 70 млрд грн. А саме: до 65 млрд грн - із застосуванням спеціальних схем і до 15 млрд - інші варіанти», - заявив він.

З його слів, в цілому можна констатувати, що «втрати від контрабанди сягають $4 млрд на рік, тому я вважаю, що перегрупування всередині дасть нам можливість хоча б на четверту частину збільшити надходження в бюджет від запланованого. Тоді це буде непогано», - підкреслив він.

Голова МВС для порівняння нагадав, що бюджет Міноборони України становить 80 млрд грн, бюджет всього МВС разом з прикордонниками та Нацгвардією - 60 млрд грн на рік. А втрати від контрабанди - зіставні і навіть перевищують ці бюджети.

«Тому цифра втрати від контрабанди в нас досить серйозна. Тоді як весь парламент і уряд героїчно борються за отримання нового траншу МВФ... Він фактично в наших руках», - зазначив він.

Міністр повідомив, що, на жаль, сьогодні спостерігається опір деяких структур і окремих посадових осіб боротьбі з контрабандою.

«Які звикли до іншого порядку. Є спеціальні структури, які обслуговують близькі до законності, але незаконні схеми, що дозволяють уникнути нормального оподаткування. У той час як у коридорах влади розгортається тиха війна, я звертаюся до представників бізнесу для чіткого позиціонування. Тому що, крім грошей, які ми отримаємо в бюджет, у нас буде кумулятивний ефект розвитку економіки», - звернувся він до представників бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram