ГоловнаПолітика

Верховна Рада прийняла закон про національну безпеку

В Україні з'явиться цивільний міністр оборони.

Верховна Рада прийняла закон про національну безпеку
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила законопроект №8068 про національну безпеку.

Документ, який підтримали 248 народних депутатів, передбачає розмежування посад начальника Генерального штабу і Головнокомандувача Збройних сил. Начальник Генштабу буде підкорятися Головнокомандувачу. Також Головнокомандувачу підпорядковується Командувач об'єднаних сил. Головнокомандувач є найвищим військовим посадовцем у Збройних силах, його призначає на посаду і звільняє Президент.

Відповідно до закону, міністра оборони призначає на посаду парламент за поданням Президента з числа цивільних осіб. Першого заступника та заступників міністра також призначають на посади з числа цивільних осіб. Норма про призначення міністра оборони та його заступників з числа цивільних осіб у разі підписання закону Президентом Петром Порошенком набуде чинності з 2019 року.

Своєю чергою норми про Головнокомандувача, Генеральний штаб і види окремих родів військ набудуть чинності з 2021 року. Також законом встановлюється парламентський контроль за діяльністю Служби безпеки України.

Передбачається створення комітету Ради, який контролюватиме діяльність державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронними органами спецпризначення і розвідувальними органами.

У законопроекті дається визначення таких термінів, як військовий конфлікт, збройний конфлікт, національна безпека, загрози національній безпеці, національні інтереси, сили безпеки, сили оборони тощо. Також у ньому закріплені правові основи та принципи державної політики в сфері нацбезпеки і оборони, фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, членство в ЄС і в НАТО.

Законопроект визначає склад сектору безпеки і оборони та правовий статус основних органів, що входять до його складу, а також управління та координацію у сфері національної безпеки.

Також регулюється планування в сфері нацбезпеки й оборони, визначаються основні документи довгострокового планування: Стратегія національної безпеки України, Стратегія воєнної безпеки України, Стратегія громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегія кібербезпеки України, Національна розвідувальна програма.

Нагадаємо, 5 квітня Верховна Рада прийняла за основу президентський проект закону про національну безпеку України.

6 червня парламентський Комітет з питань нацбезпеки оприлюднив новий текст законопроекту до другого читання, підготовлений робочою групою з урахуванням пропозицій, наданих депутатами і міжнародними експертами.

Однак у підсумку за основу було взято законопроект, внесений президентом Петром Порошенком, комітет запропонував внести в нього 10 поправок. За словами секретаря комітету Івана Вінника, це правки, на яких наполягали міжнародні партнери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram