ГоловнаПолітика

Гройсман перерахував злочинні схеми на митниці

Кабмін зібрався воювати з контрабандою на кордоні.

Гройсман перерахував злочинні схеми на митниці
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду в середу розповів про злочинні схеми на митниці, з якими він зібрався воювати за підтримки Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури, Державної фіскальної служби.

Протягом вступного слова він назвав із десяток схем ввезення контрабанди в Україну.

  •     Оформлення всього комплексу вантажних транспортних засобів як порожніх

"Тобто транспортний засіб, як правило - мікроавтобус, повністю забитий дорогим товаром, але його за  змовою всіх структур, задіяних у митному оформленні, оформляють як порожній. Тобто нуль гривень потрапляє в український бюджет".

  •     "Піджаки"

"Велика фура дорогого товару фактично перевозиться фізичними особами за нормою на кожного. Таким чином 20 осіб можуть перевезти цілу фуру з оформленням вантажу, за який не платять жодної копійки".

  •     Підміна товару між кордоном і внутрішньою митницею

"В Україну завозиться дорогий товар, на митниці він не оглядається, документи на нього є підробленими. Далі цей товар перевозиться на внутрішню митницю. Поки він доїхав від кордону до внутрішньої митниці, один товар просто зникає - з`являється дешевий інший, і не сплачуються податки в нашу країну".

  •     Внесення неправдивих відомостей у митні документи

"Тобто під назвою одного товару ввозиться дорогий. Таким чином знижується митна вартість, і розмитнення відбувається за іншими групами товарів, які значно дешевші. Такі втрати істотно впливають на держбюджет. Так званий пересорт із заниженням митної вартості".

  •     "Шостий метод розрахунку митної вартості"

"Це означає, що є п'ять методів, які є досить ефективними, а шостий - це інший, не визначений. Ось його часто використовують, щоб приховати сірий імпорт і контрабанду і ввозити ці товари в Україну".

  •     Використання офшорних компаній з поверненням товару за рішенням суду

"Так складають документи порушень, що відправляють їх у країну-відправницю, і там ці документи залишаються нерозглянутими. А схемники забирають свій товар і фактично його реалізують в Україні".

  •     Скорочення кількісних показників імпортного палива, ввезення заборонених марок палива під виглядом Євро-4

"Фактично дурять українців тим, що ввозять під маркою Євро-4 низькоякісні паливно-мастильні матеріали"

  •     Чорна контрабанда

"Контрабанда, яка йде через зелені зони, лісосмуги на кордоні, яка теж прикривається певними представниками правоохоронних структур".

  •     Ввезення нафтопродуктів по морю

"Хочу на весь світ повідомити, що в нейтральні води України входять танкери з паливно-мастильними матеріалами, потім до них підходять невеликі судна, забирають ці паливно-мастильні матеріали. Без розмитнення, без легалізації цей товар потім потрапляє на автозаправні станції. Це багатомільярдні схема".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram