ГоловнаПолітика

Клімкін: Реалізація "плану Авакова" з повернення Донбасу неможлива через Росію

"Росії потрібні окуповані території, щоб використовувати їх для дестабілізації України".

Клімкін: Реалізація "плану Авакова" з повернення Донбасу неможлива через Росію
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Реалізація стратегії "малих кроків" для деокупації Донбасу, яку запропонував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, поки що неможлива через протидію Росії.

Про це заявив голова МЗС Павло Клімкін в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Я з Арсеном (Аваковим, - ред.) її вже коротко обговорював, оскільки, крім дружніх контактів, ми також сидимо поруч на засіданні Кабміну.

Вважаю, що кожен має право пропонувати ідеї. Суспільна дискусія дуже важлива. Але ми повинні розуміти, що це повинно бути комплексне бачення того, що ми можемо і що ми повинні робити... Тактика малих кроків, або середніх, або будь-яка інша - це важливо. Роль поліцейського компонента теж важлива, але ж найголовніше - почати деокупацію. Зараз Росія нам цього не дає", - сказав Клімкін.

Він також зазначив, що Росії потрібні окуповані території для дестабілізації України.

"Усі повинні чітко розуміти, що Росії, за визначенням, український Донбас не потрібен. Росії взагалі не потрібен Донбас, а потрібні окуповані території, щоб використовувати їх для дестабілізації всієї України, ніяк інакше", - підкреслив Клімкін.

"Кроки для реальної деокупації можливі виключно як результат скоординованого тиску цивілізованого світу. І те, що я вже говорив: нам потрібна чітка стратегія, інакше Росія буде маніпулювати подальшим процесом, створюючи численні пастки", - резюмував голова МЗС.

Нагадаємо, Аваков виклав свій план мирного повернення Донбасу, згідно з яким він пропонує вводити миротворців на окуповану територію поетапно. На переконання голови МВС, деокупація Донбасу повинна бути поліцейською операцією.

Голова стратегічної групи радників з  підтримки реформ в Україні Іван Міклош визнав концепцію Авакова реалістичною.

Формат миротворчої місії є спірним питанням для України і РФ, яка підтримує бойовиків. Україна розраховує на повномасштабну місію, яка візьме під контроль всю окуповану територію, включаючи держкордон. Росія пропонувала тільки "охоронну місію" для забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ в районі лінії зіткнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram