ГоловнаПолітика

Нідерланди виключили відповідальність України за катастрофу MH17

Україні часто закидають те, що вона не закрила повітряний простір над Донбасом.

Нідерланди виключили відповідальність України за катастрофу MH17
Фото: EPA/UPG

Нідерланди не вважають Україну винною в катастрофі малайзійського Boeing на Донбасі через те, що повітряний простір над регіоном не був закритий.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок відповів на звернення депутатів парламенту, повідомляє голландське видання NOS. У запиті законодавці вказували: якщо в України були дані про появу в зоні конфлікту ракетної установки "Бук М1", то Київ мав підстави закрити повітряний простір над небезпечним регіоном або хоча б збільшити висоту повітряного коридору.

Блок у листі депутатам вказав, що отримані Міжнародною слідчою групою дані не дозволяють говорити про відповідальність України. За його словами, "немає переконливих доказів, що Київ не вжив достатніх заходів, щоб запобігти можливій катастрофі".

Голова МЗС Нідерландів вказав також, що проводити додаткові розслідування на цю тему недоцільно. Однак при цьому він усе ж уточнив, що міжнародна комісія безпосередньо не вивчає питання, чи слід було Україні закривати повітряний простір, а тому "певна інформація з матеріалів розслідування може виявитися актуальною пізніше".

Об'єднана слідча група, що займається розслідуванням авіакатастрофи, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, 24 травня представила доповідь з попередніми підсумками розслідування. У ній ідеться, що лайнер було збито з російського зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітній ракетній бригаді Збройних сил Росії, що базується в Курській області. Слідчі дійшли висновку, що ЗРК доставили на територію "ДНР" з Росії.

Після цієї доповіді кабмін Нідерландів заявив, що вважатиме Росію відповідальною за катастрофу літака. Міністр транспорту Малайзії Ентоні Локе, своєю чергою, заявив, що наразі немає неспростовних доказів того, що Росія причетна до авіакатастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram