ГоловнаПолітика

Тарута: Нову Конституцію повинні прийняти на всеукраїнському референдумі Актуально

Політик висловив своє бачення ролі президента після конституційної реформи.

Тарута: Нову Конституцію повинні прийняти на всеукраїнському референдумі
Фото: пресс-служба

Конституційна реформа дозволить зрозуміти повноваження і функціонал усіх гілок української влади. Це дозволить уникнути проблем, коли президент незаконно перетягує частину функцій виконавчої і законодавчої влади на себе. Про це заявив народний депутат України, лідер партії «Основа» Сергій Тарута на громадському обговоренні політичного плану трансформації функцій і повноважень президента України в контексті конституційної реформи. Захід відбувся на платформі «Українського інституту майбутнього» і був організований аналітичним центром «Колегіум Анни Ярославни». У дискусії також узяли участь український політик, колишній голова Секретаріату президента України Віктора Ющенка (2005-2006 рр.) Олег Рибачук, голова ради директорів компанії «Ефективні інвестиції» Ігор Ліскі й інші експерти.

За словами Сергія Тарути, необхідність конституційної реформи зумовлюється нинішньою кризою управління країною і недовірою до влади.

«Україна де-юре є парламентсько-президентською республікою, а де-факто всім керує президент і всі гілки влади збудовані так, що вони обслуговують його інтереси. Це і спричинило управлінську кризу нинішньої влади, коли незрозуміло, хто і за що відповідає, а також кризу недовіри до влади загалом. Я впевнений, що змінити країну можна, тільки повернувши довіру до влади, а це можна зробити тільки шляхом конституційної реформи», - підкреслив Сергій Тарута.

Як зазначив парламентарій, усі необхідні документи, що регулюють процедури прийняття нової Конституції, вже в парламенті.

«Ми з групою вчених - кращих експертів у сфері конституційного права - вже розробили і зареєстрували в Раді законопроект №3781, який визначає процедуру підготовки проекту нової Конституції України. Розробляти її мають Конституційні Збори з представниками всіх територіальних громад і моральних авторитетів. Розроблений проект повинен пройти всенародне обговорення, після чого його слід прийняти на всеукраїнському референдумі. Тільки всенародно прийнята Конституція, в основі якої лежить новий суспільний договір, може стати фундаментом держави Україна і повернути втрачені країною за минулі роки позиції. Народна Конституція повинна чітко розмежовувати функції гілок влади. І в ній повинно бути чітко прописано, за що відповідає президент, а що йому не дозволено робити», - пояснив Сергій Тарута.

Також політик висловив своє бачення майбутньої ролі президента після конституційної реформи.

«У новій архітектурі системи влади президент - це моральний лідер нації, арбітр для інших гілок влади і Гарант Конституції. І його повинен обирати народ на загальних виборах. Президент повинен відповідати за суверенітет і безпеку країни, і для цього в нього повинні бути всі повноваження управління Збройними Силами», - резюмував Сергій Тарута.

Цим обговоренням організатори заходу починають цикл публічних консультацій із зацікавленими сторонами стосовно політичних планів секторальних реформ у ключових сферах політичного ладу, державного управління, економічної діяльності, соціальних сервісів і суспільного життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram