ГоловнаПолітика

Україна і ЄС запропонували Росії провести тристоронні переговори щодо транзиту газу

Гройсман і Шефчович запросили РФ до розмови про "Північний потік-2".

Україна і ЄС запропонували Росії провести тристоронні переговори щодо транзиту газу
Фото: kmu.gov.ua

Україна і Євросоюз запропонували Російській Федерації розпочати тристоронні переговори про транзит газу європейським споживачам.

"Ми домовилися про тристоронні переговори у форматі "ЄС - Україна - Росія" з питань транзиту газу. Позиція України буде твердою і відповідальною", - сказав прем'єр Володимир Гройсман за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії з питань енергетики Марошем Шефчовичем, повідомляють на сайті уряду.

Гройсман підкреслив, що використання української газотранспортної системи - це надійна альтернатива проекту "Північний потік-2". Прем'єр назвав цей газопровід політичним проектом і загрозою енергетичній безпеці Європи. Сторони домовилися узгодити позиції щодо використання ГТС на взаємовигідних умовах.

Нагадаємо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться вдесятеро. Україна домагається від ЄС гарантій збереження транзиту, який приносить їй близько 3 млрд доларів щорічно.

У березні Україна пропонувала провести тристоронні переговори разом з ЄС і Росією з питання виконання рішення Стокгольмського суду. Росія погодилася на двосторонні переговори, вони пройшли в кінці березня, але результату не дали - "Газпром" відмовився виплачувати "Нафтогазу" $2,6 млрд відповідно до рішення арбітражу і відновлювати постачання газу в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram