ГоловнаПолітика

Відсутність гарячої води в Києві обумовлена спробою столичної влади обійти закон, - депутат

"Різка зміна настроїв чиновників призведе до подальших перебоїв у постачанні киянам гарячої води".

Відсутність гарячої води в Києві обумовлена спробою столичної влади обійти закон, - депутат
Фото: Макс Требухов

Депутат Київської міської ради від фракції "Самопоміч", голова постійної комісії з питань власності Леонід Антоненко переконаний, що перебої з гарячим водопостачанням зумовлені неправовою позицією міської влади в питанні встановлення контролю над столичною енергетикою.

Про це він написав у Фейсбуці.

"У Кличка передумали виконувати вимоги закону. Різка зміна настроїв чиновників призведе до подальших перебоїв у постачанні киянам гарячої води. Сьогодні відсутність гарячої води нам пояснюють химерою профілактичних робіт. Це неправда. Насправді води немає через нездатність адміністрації міста оцінювати наслідки прийнятих рішень", - стверджує депутат.

На його думку, до такого результату призвело бажання команди Кличка отримати контроль над енергетичним комплексом столиці без передбаченого законом прийняття боргів попереднього користувача - ПАТ "Київенерго".

"Згідно із законом НАК "Нафтогаз" не переоформляє договір на поставку газу з новим користувачем активів, якщо цей користувач (у цьому випадку - міська влада) не приймає на себе правонаступництво за боргами колишнього. Мовою закону: «У разі якщо суб'єкту господарювання надано в користування (оренду, концесію, управління тощо) цілісний майновий комплекс (індивідуально визначене майно) з вироблення теплової енергії, такий суб'єкт стає правонаступником за борговими зобов'язаннями з оплати спожитих енергоносіїв і послуг з їх транспортування і постачання, що виникли в суб'єкта господарювання, який раніше використовував зазначене майно (володів або користувався ним)». У перекладі з нормативної простою мовою: Київське КП стає правонаступником за боргами, що виникли у ахметовського "Київенерго". Якщо КП відмовляється виконувати цю вимогу закону, то "Нафтогаз" зобов'язаний відмовити йому в продажу газу. Що і сталося. Договір на купівлю газу досі не укладено. Нагрівати гарячу воду для киян нічим. Щоб зняти з себе відповідальність за цю авантюру депутатам учора запропонували підтримати це рішення адміністрації", - обурюється він.

"Кличко має намір передати рахунок за раніше спожиті киянами теплоносії всім українцям. Нехай менш заможні візьмуть на себе "справедливу частку" витрат більш заможних. Проїхатися за чужий рахунок - короткострокова стратегія. Вона може принести плоди серед наївних і незрілих виборців, до яких не варто зараховувати більшість киян", - попереджає Антоненко.

Як відомо, відключення гарячого водопостачання в більшості районів Києва відбулося на тлі конфлікту між столичною владою і "Нафтогазом". Заступник міського голови, секретар Київради Володимир Прокопів заявив, що Київ не планує брати на КП "Київтеплоенерго" борги ПАТ "Київенерго". Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв закликав "Нафтогаз" укласти договір на поставку газу з комунальним підприємством "Київтеплоенерго", вказавши на неможливість гарячого водопостачання мікрорайонів, які живляться від котелень "Київтеплоенерго" без такого договору.

"Нафтогаз", своєю чергою, поінформував, що, згідно із законодавством, разом з передачею теплогенеруючого обладнання від одного суб'єкта до іншого повинні передаватися і борги за газ, що утворилися в роботі цього обладнання раніше.

"Міська влада намагається переконати нас через тиск у публічному просторі (підписати договір з «Київтеплоенерго» без урегулювання ситуації з боргами «Київенерго»), але ми тут ні при чому - є закон, стаття 22 закону «Про теплопостачання»", - відзначили в прес-службі "Нафтогазу". У НАК додали, що, крім кредиторської заборгованості, "Київенерго" має передати "Київтеплоенерго" дебіторську заборгованість - таким чином, у комунального підприємства будуть джерела для погашення боргів перед "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram