ГоловнаПолітика

Антикорупційний комітет Ради не зібрав кворуму для питання про аудитора НАБУ

На засідання не прийшли більшість депутатів.

Антикорупційний комітет Ради не зібрав кворуму для питання про аудитора НАБУ
Фото: Тереза Лащук

Комітет Верховної Ради з питань протидії корупції не зміг призначити дату співбесіди з претендентами на посаду аудитора НАБУ за квотою парламенту через відсутність кворуму.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На засіданні зауважено Борислава Березу, Олега Барну, Юрія Тимошенка, Сергія Лещенка, Костянтина Матейченка, Олега Осуховського. Вів засідання перший заступник голови комітету Юрій Савчук. Після того, як засідання оголосили закритим, на комітет прийшов Юрій Дерев'янко.

Засідання проігнорували і депутати від Блоку Петра Порошенка, "Народного Фронту", і депутати-опозиціонери.

Усього в комітеті 24 депутати, для кворуму необхідно 13 депутатів.

Депутати-опозиціонери вважають, що БПП намагається протягнути свого аудитора поза співбесідами, порушуючи регламент. На їхню думку, сьогодні на комітеті коаліція хотіла проголосувати за те, щоб винести питання аудитора на розгляд парламенту вже в четвер, 24 травня.

Депутат Віктор Чумак заявив LB.ua, що депутати не прийшли на засідання, щоб не "брати участь у фарсі". Він переконаний, що сьогодні була чітка команда з Банкової зробити все, щоб завтра питання аудитора було в залі.

Питання аудитора планують розглянути на наступному засіданні комітету.

Нагадаємо, що, згідно зі ст. 26 Закону "Про Національне антикорупційне бюро України", щорічно повинна проводитися незалежна оцінка ефективності діяльності агентства, в тому числі шляхом випадкового аудиту кримінальних проваджень. Цей аудит проводить комісія з трьох осіб, яких щорічно визначає президент, Верховна Рада і Кабмін. Поки що свого представника призначив лише Кабмін. Незадовільні результати аудиту НАБУ - єдина законна підстава для звільнення директора бюро.

5 травня 2018 року завершився термін подачі документів на посаду аудитора НАБУ.

Документи подали 5 осіб: правозахисник, партнер компанії Baker & McKenzie Томас Файєрстоун; член Колегії адвокатів Ізраїлю Вадим Меламед; український правознавець-міжнародник Володимир Василенко; голова асоціації боротьби з організованою злочинністю "Антимафія" Юрій Ліхненко; пенсіонер Валерій Небога.

Комітет мав розглянути їхні заявки та допустити до співбесіди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram