ГоловнаПолітика

Україна зажадала від РФ звільнити понад 60 політв'язнів

40 з них перебувають в анексованому Криму.

Україна зажадала від РФ звільнити понад 60 політв'язнів
Фото: Алексей Гончаренко

Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії звільнити понад 60 українських політв'язнів. Про це в мікроблозі Twitter написала офіційний представник українського МЗС Мар'яна Беца.

"Щонайменше 24 українці, засуджені за політичними мотивами, перебувають в ув'язненні на території РФ, і понад 40 - в анексованому Росією Криму. Вчергове вимагаємо від РФ звільнити бранців", - написала Беца.

Раніше у квітні перший заступник голови Верховної Ради України, уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко повідомила, що Росія залишила без відповіді українську ініціативу про обмін 23-х росіян, засуджених українськими судами до тюремного ув'язнення з політичних мотивів, на українських політв'язнів, що утримуються в російських в'язницях.

Вимогу МЗС України було приурочено до Дня пам'яті жертв політичних репресій, що традиційно відзначається третьої неділі травня. Цього року в Україні також відзначають 80-ті роковини "Великого терору": в цей час, з 1937 по 1938 роки, на території УРСР, згідно з оцінками істориків, були засуджені 198 918 чоловік. Близько двох третин з них були засуджені до розстрілу, інші - кинуті до в'язниць і таборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram